Elkészült a Joker folytatásának forgatókönyve, kiderült a munkacím is

Joaquin Phoenix már el is olvasta.

Todd Phillips rendező kedden posztolta az Instagramra bizonyságát, hogy a 2019-es Joker folytatásának munkálatai szépen haladnak előre. Megmutatta a forgatókönyv borítóját, amit az első részhez hasonlóan Scott Silverrel együtt írt, továbbá egy fotót, amelyen a címszereplő Joaquin Phoenix cigarettával a szájában, kényelmesen kucorodva épp azt olvassa.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Todd Phillips (@toddphillips) által megosztott bejegyzés

A folytatás alcíme, munkacíme Folie à Deux, ami közös vagy megosztott őrületet jelent, a közös téveszmés zavarra utal – többek közt Pauline Parker és Juliet Hulme esetét – ami alapján Peter Jackson remek filmje, a Mennyei teremtmények készült – is példaként szokták felhozni a jelenségre. De mire utalhat a cím? Talán arra, hogy a Jokerré lett Arthur Fleck mellé esetleg betársul Harley Quinn?

Folie à Deux: megosztott pszichózis vagy közös téveszme (SD D), egy pszichiátriai szindróma, amelyben a téveszmés hit, és néha hallucinációk, egyik egyéntől a másikig terjednek. A rendellenességet először a 19. századi francia pszichiátria fogalmazta meg Charles Lasègue és Jean-Pierre Falret és más néven Lasègue-Falret szindróma. Ez a rendellenesség nem szerepel a jelenlegi DSM-ben (DSM-5). (wikipedia)

Ha így is lenne, nyilvánvalóan nem a Margot Robbie-féle lesz, hiszen a Warner, nagyon okosan, Zack Snyder DCEU-jának bukása után változtatott stratégiáján, és már nem a Marvel receptjét akarják másolni, hanem különböző, önállónak tekinthető filmekben viszik tovább a DC karaktereinek történetét. James Gunn Öngyilkos osztaga még a korábbi megosztott univerzum sarjadéka, ahogy a Shazam is, de a Joker és Matt Reeves Batmanje nem részei annak, más-más felfogású, önmagukban álló feldolgozások.

A szuperhősfilmekre jellemző akciódömpinget gondosan kerülő sötét és nyomasztó karakterdrámává lett Joker hatalmas kasszasiker volt, világszerte több mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott. 12 Oscar-jelölést kapott, többek között a legjobb film, a legjobb rendezés (Phillips), valamint a legjobb adaptált forgatókönyv (Phillips és Silver) kategóriában. Phoenix a legjobb színészi alakításért, Hildur Guðnadóttir pedig a legjobb eredeti filmzenéért meg is kapta az Oscar-díjat.

A Warner Bros. egyelőre nem reagált Phillips Insta-posztjára.

(Forrás: Variety)