Nincsenek elájulva a kritikusok Tom Hanks első regényétől

A kétszeres Oscar-díjas sztár egy szuperhősös blockbuster forgatását mutatja be a The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece című kötetében.

Nemrégiben jelent meg Tom Hanks első regénye, a The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece (magyar fordításban nagyjából: Egy újabb nagyszabású filmes remekmű születése). A történet izgalmas betekintést nyújt a hollywoodi showbizniszbe egy képregényen alapuló, grandiózus szuperhősfilm elkészítésén keresztül, középpontjában egy destruktív főszereplővel, aki megkeseríti a körülötte lévők életét a forgatáson.

 

 

Sajnos azonban a kritikusokat nem nyűgözte le annyira Tom Hanks első regénye.

A The Sunday Timesban David Sexton így jellemezte a könyvet:

Hanks a filmkészítésről mesél, de az írása végig nehézkes.

 

Tim Adams, a The Observer munkatársa szerint:

[Tom Hanks] jól megragadja a hollywoodi hétköznapokat, de hiányzik belőle a filmvásznon megszokott képessége, hogy életet leheljen a karakterekbe.

 

A The New York Times hasábjain Alexandra Jacobs így dohogott:

Szeszélyes leírása egy Marvel-stílusú film létrejöttének, de a részletek áradata alatt kipukkad.

 

De azért akadtak lelkes támogatói is az Oscar-díjas színész írói ambícióinak. A The Independent hasábjain Emily Pennink így lelkendezett a könyvről:

Van benne hollywoodi csillogás, hátsó szobai intrikák, szerencsés véletlenek és épp elég iparági rövidítés ahhoz, hogy az olvasó úgy érezze, most már ő is igazi filmes bennfentes. Ez egy alapos, szerethető, rejtett mélységekkel teli gyöngyszem, ami méltán biztosíthatja Hanks helyét az irodalmi életben.

 

A BBC leginkább arra volt kíváncsi, hogy a regény főhősének szúrós megjegyzései a hollywoodi filmgyártásról mennyire Hanks saját gondolatai az iparról. A sztár a kérdésre válaszolva őszintén bevallotta:

Minden egyes ilyen pillanatot magam is végigcsináltam a forgatáson. Nem mindenki nyújtja a legjobb formáját minden egyes nap egy filmforgatáson. Voltak nehéz napjaim, amikor megpróbáltam profi lenni, amikor az életem több szempontból is darabokra hullott, és aznap az volt az elvárás velem szemben, hogy vicces, bájos és szeretetteljes legyek – de én minden voltam, csak ilyen nem.

 

Mindazonáltal Hanks nem aggódik a negatív kritikák miatt, mert a reflektorfényben töltött karrierje felkészítette őt az efféle negatív véleményekre:

Most már erősebb vagyok annál, mint amikor tényleg szétszedtek.

 

A színész emellett azt is elárulta, milyen folyamat vezetett első regénye megírásához, amivel nem kellett keresztülmennie a „szokásos menetrenden”, amikor a kiadók elutasítják a legtöbb elsőkönyves írót:

Két film között írtam, ott, ahol éppen voltam. Írtam a repülőn, írtam otthon, írtam a nyaraláson, írtam a szállodai szobákban, írtam a hosszú hétvégéken, amikor nem dolgoztam.

 

Tom Hanks 2017-ben Londonban dedikálja első novelláskötetét (forrás: Mike Marsland/WireImage/Getty Images)

 

Nem ez egyébként Tom Hanks első írói próbálkozása: 2017-ben már megjelent tőle egy novelláskötet Uncommon Type címmel.

(via The Independent)