Nincsenek tevék a narancssárga dűnéken

Cannes és Velence után újabb nemzetközi fesztiválon a magyar filmrendező.

Szeptember 13-tól látható a hazai mozikban Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje, a Tegnap. A rendező már rövidfilmjeivel is jelentős sikereket ért el: a Zárás Velencében, a Before Dawn Cannes-ban versenyzett, s később elnyerte az Európai Filmakadémia díját; A repülés története szintén Cannes-ban debütált.

A magyarországi premier előtt a Tegnap az augusztus 1-jén nyitó Locarnói Filmfesztivál Cineasti del Presente nevű versenyprogramjában mutatkozik be, így tizenegy év után újra versenybe száll egy magyar film az Arany Leopárdért.

Forrás: Csontos Eszter

 

A nemzetközi szereplőgárdával 2016-ban, Marokkóban forgatott napsütéses film noir hivatalos plakátját most elsőként láthatja a nagyközönség. A Tegnap történetének középpontjában egy svájci üzletember áll (a román Vlad Ivanov, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap zseniális színészének alakításában), aki fiatalkori szerelmi kalandja után majd húsz évvel tér vissza az észak-afrikai országba, ezúttal üzleti okokból. A küldetése azonban hamar rejtélyek labirintusába vezeti, ahol múlt és jelen végzetesen összefonódik. A krimi pedig szép lassan egy belső krimivé, egy pszichológiai drámává alakul át.

„Azért esett Észak-Afrikára a választás, mert bár félórányi hajóútra van Európától, mégis mintha egy párhuzamos univerzumba érkeznénk.

Itt aztán garantált egy európai elveszettsége”

– mondta a rendező. „Marokkóban semmi nincs az árnyékban, semmi nincs a sötétben, minden kint van a tűző napon. Nincs helye a romanticizálásnak, az Észak-Afrikából és a noirból következő vizuális kliséknek. Nincsenek tevék a narancssárga dűnéken, és nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást” – tette hozzá Kenyeres.


(via Mitte Communications)