Nolan után James Cameron is filmet forgat az atombombáról

Még meg sem jelent Charles Pellegrino Ghosts of Hiroshima című tényirodalmi kötete, a rendező már megvette a filmes jogait.

James Cameron megvásárolta Charles Pellegrino hamarosan megjelenő Ghosts of Hiroshima (Hirosima szellemei) című könyvének megfilmesítési jogait. Az Oscar-díjas rendező ezt a kötetet, valamint Pellegrino 2015-ös Last Train From Hiroshima (Az utolsó vonat Hirosimából) című könyvét fogja felhasználni a következő filmjéhez, amelyet az Avatar folytatásai után tervez leforgatni. Cameron a két tényirodalmi kötetet „egyetlen kompromisszummentes mozifilmként” szeretné feldolgozni, amelyben annak a japán férfinak az igaz történetére összpontosít, aki a második világháború végén

túlélte a hirosimai atomrobbanást, majd felszállt egy Nagaszakiba tartó vonatra, és túlélte az ottani atomrobbanást is.

Pellegrino Ghosts of Hiroshima című kötete 2025 augusztusában jelenik meg a Blackstone kiadó gondozásában, ekkor lesz a 80. évfordulója annak, hogy 1945-ben az amerikaiak ledobták az atombombát Hirosimára. A szerző mindkét könyve a túlélők elbeszéléseire, valamint a történelmi kutatásokra támaszkodik. Pellegrino részletesen megírta az 1945. augusztus 6-án és augusztus 9-én történteket, amikor a Japán felett felrobbantott nukleáris fegyverek a becslések szerint 150 000-246 000 ember halálát okozták, és örökre megváltoztatták a történelem menetét. A két könyv középpontjában azok szemtanúi állnak, akik japán civilként vagy amerikai katonaként első kézből tapasztalták meg az atomrobbantásokat.

Forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

 

James Cameron már korábban is dolgozott együtt Charles Pellegrinóval: a szerző a Titanic és az Avatar forgatásán is tudományos tanácsadó volt. A rendező nukleáris háborútól való félelme több ikonikus filmjében, köztük a Terminátorban és a Terminátor 2: Az ítélet napjában is központi téma volt – saját bevallása szerint azóta foglalkoztatja a kérdés, hogy 8 éves korában végignézte a tévében a kubai rakétaválság kibontakozását.

Ez egy olyan téma, amiről már évek óta szerettem volna filmet készíteni, és évek óta birkóztam azzal, hogy hogyan csináljam meg. Találkoztam Tsutomu Yamaguchival, Hirosima és Nagaszaki túlélőjével néhány nappal a halála előtt. Kórházban feküdt. Elmesélte nekünk a személyes történetét, úgyhogy ezt nekem kell filmre vinnem. Nem fordulhatok el tőle, megfogadtuk, hogy átadják egyedülálló és megrázó élményeit a jövő generációinak.

Érdekesség, hogy amikor Christopher Nolan rendező az Oppenheimert népszerűsítette (amely hét Oscart nyert, köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó díjat), az amerikai atombombák Japán elleni bevetésére már nem tért ki a filmjében. Ezt akkor azzal indokolta, hogy „reméli, valaki más majd elmeséli a történetnek ezt a részét egy mozifilmben”.

(via Deadline)