Ocean's 8 - Az évszázad átverése - A csajok is jól hazudnak, de akkor mi van?

Hogy valóban szükség volt-e az Ocean's Eleven női verziójára, azt csak a nők tudják megmondani és a jegybevételek elemzői. Hogy az eredmény szórakoztató lett-e? Nagyjából, de nem teljes mértékben.

Az egész képről képre úgy kezdődik, mint az eredeti Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001) – ami persze nem az eredeti, mert volt a Frank Sinatra féle 1960-es A dicső tizenegy, ami még eredetibb. Hősünk itt is épp a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság előtt mondja el, milyen rendes állampolgár lesz, ha kiengedik, és ki is engedik, érzékeny búcsút vesz rabtársaitól, és a friss levegőn már azonnal szervezni kezdi a nagy balhét, amit odabent gondosan eltervezett. És ami, akárcsak az eredetiben, egy exszeretőt és némi személyes bosszút is érint – amit hősünk jobbkeze számon is kér rajta, ahogy azt Brad Pitt tette George Clooney-val. Csak most Cate Blanchett vonja kérdőre Sandra Bullockot, de ez itt sem megy a barátságuk rovására.

Merthogy itt női szélhámos csapat szerveződik, az agytröszt Debbie Ocean – igen, Danny Ocean hugicájáról van szó – és hű társa mellett ott van még egy fekete hacker csaj (Rihanna), egy kínai zsebtolvaj lány (Awkwafina), egy családanya (Sarah Paulson), aki a beépített ember lesz, egy indiai ékszerész (Mindy Kaling), meg egy csődbe ment divattervező (Helena Bonham Carter). A célpontjuk pedig az évente megrendezésre kerülő New York-i Met Gala, ahol egy hihetetlenül értékes gyémánt nyakláncot is bemutatnak: az ékszert egy hisztis híresség (Anne Hathaway) hordja a nyakában, és a partin a Debbie-t börtönbe juttató expasi is jelen lesz. Vajon sikerül nekik? Nem kérdés. Vajon miféle fifikákat használnak a lányok? Komplikáltakat, és egy csomószor tök feleslegeseket – legalább négy pont van a filmben, ahol a baromira agyafúrt megoldás helyett tíz perccel később egy húzásból megcsinálhatnák ugyanazt, de akkor hol lenne a bravúr és a feszültség.

Nagyjából ez a baj a női Ocean’s filmmel, és nem az, hogy női, illetve egy kicsit az is. Mert sokszor izzadtságszagú, hiányzik belőle a korábbi munkák vagánysága és lazasága. Tudom, a rendező-forgatókönyvíró Gary Ross hatalmas fába vágta a fejszéjét az Ocean's 8 - Az évszázad átverésével, egyszerre hozni azt, amiért az emberek szeretik a szériát és valami újat mutatni, miközben egy tucatnyi sztárnak biztosítani megfelelő játékteret óriási feladat – de nem ingyen, lelkesedésből csinálta. És van, ami működik is. Sandra Bullock most nagyon szerethető, de annyiszor játszott már csetlő-botló karaktereket, hogy ezt a mestertolvaj karaktert csak erős fenntartásokkal hisszük el neki, Cate Blanchett viszont most is zseniális. Több játékidőt is kaphatott volna, ahogy Rihanna is meglepően jó, a magának rémes művésznevet választó Awkwafina – született Nora Lum Ying – is nagyon szórakoztató. Az egyik legeredetibb rész az, amikor metróbérletért kuncsorog a balhé előtt, mert ugye messziről jár be.

Olyan sok más poén viszont nincs, Blanchettnek jut pár jobbfajta, néhány Hathaway-nek is, de meg tudnám számolni őket a két kezemen is – ha szigorú vagyok, akkor csak az egyiken. Igaz, itt komoly brillírozásra már nem volt idő, látszik, hogy a lényeg a rendező számára a balhé zökkenőmentes és látványos bemutatása volt, ami korrekten sikerült is. Nem sikerült viszont az a vonal, amit a személyes bosszúnak szenteltek. Elnagyolt lett, gyakran mindenféle tét, dimenzió és arányérzék nélkül. Az ennél sokkal többre képes Richard Armitage – ő volt Tölgypajzsos Thorin a Hobbit filmekben – tehetségét itt elpocsékolták, csak egy bábu lett, akit ide-oda raknak, karakterének egy hiteles vagy értékelhető megmozdulása nincs, így a lányok egyetlen ellenfele egy, az utolsó pár percre megjelenő biztosítási ügynök lesz. És mint tudjuk, rendes ellenfél nélkül nincs igaz küzdelem.  

Közben azon tanakodtam, hogy miért is volt annyira fontos ennek a női verziónak az elkészülése, azon túl, hogy egyre több nő jár egyedül vagy a barátnőivel a moziba, és ők jó kis célközönségnek bizonyultak az elmúlt években. Az, hogy megtudjuk, a nők is vannak olyan jó csalók, hazugok és szélhámosok, mint a férfiak? Biztos, hogy ez a legjobb üzenet?

Értékelés: 7/10