Októberi filmfesztiváldömping Budapesten és vidéken

Nehéz az országban olyan pontot találni ezen a héten, ahol ne lenne valamilyen filmfesztivál.

Jó, kicsit túloztunk, de azért ezen a héten hét filmfesztivál közül válogathatunk.

Forrás: Mozinet

 

Októbertől jövő márciusig tart a Mozinet Filmnapok aktuális évada. A fesztiválkedvenc alkotásokat vetítik országszerte (Budapesten a Puskin moziban) – jóval a hivatalos mozibemutatók előtt. A nyitó film Till Attila új alkotása, az És mi van Tomival? . Budapesten szerdán, 19 órától látható, utána pedig Békéscsabától Veszprémig főként a nagyobb városokban nézhetik meg az érdeklődők.

Forrás: 13. Szemrevaló Filmfesztivál

 

Újra itt a Szemrevaló filmfesztivál, kiemelt témája az irodalom és a filmek kapcsolata. Október 10-én kezdődött Budapesten, a Művész moziban, és 20-áig tart. Debrecenben, Pécsen és Szegeden október 20. után indulnak a vetítések. A tizenharmadik alkalommal megrendezett programsorozat a legújabb alkotásokat mutatja be Németországból, Ausztriából és Svájcból.

Forrás: Koreai Kulturális Központ

 

A Corvin moziban a 17. Koreai Filmfesztiválra válthatunk jegyet október 18-ig. A Friss szekcióba az aktuális koreai moziműsor legjobbjait válogatták össze, és olyan kérdésekkel, jelenségekkel foglalkozik, mint a szingliség, a hírhamisítás és a transzgenerációs traumák.


Az Arcok szekcióban Cho Hwa-sung látványtervező filmjeit vetítik, a Fókusz szekció idén az egyre égetőbb környezeti problémákkal foglalkozik, az Extra szekció pedig az összetett emberi kapcsolatokkal.

Forrás: Uránia

 

A 18. Román Filmhéten hat új alkotás látható a román filmművészet elmúlt két évéből október 14-19. között, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A nyitó vetítés 19 órakor kezdődik a díszteremben, a Nasty című dokumentumfilmet láthatjuk magyar és angol felirattal. A rendező Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu. A vetítés utáni beszélgetés vendége a film társrendezője, Tudor Giurgiu.

 

Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Október 15-20. között rendezik az ATAFF szolnoki filmfesztivált (Alexandre Trauner Art/Film Fesztival– Szolnokot) a TISZApART moziban. A szolnoki filmfesztiválok gyökerei 1969-re nyúlnak vissza, 1998 óta a Tisza Mozi Kft. rendezi a filmes eseményeket, amelyek 2000 óta nemzetköziek, páros évben a képzőművészeti, páratlanban a tudományos alkotások versenyével. A fesztiválon 87 filmet mutatnak be 4 kategóriában – 17 képzőművészeti témájút, 34 rövidfilmet és 15 tudományos tematikájút.

Csütörtökön kezdődik és szombatig tart a 8. Szlovén Filmnapok a budapesti Toldi Moziban, köztük Szlovénia Oscar-nevezett alkotása. A nemzetközi kritika által Bong Joon-ho Élősködők című filmjéhez hasonlított Megváltás kezdőknek nyitja a filmnapokat október 17-én, 20 órakor. A vetítés után a közönség találkozhat a film operatőrével, Mitja Ličennel és rendezőjével, akinek ez már a harmadik, Oscarra nevezett alkotása. Sonja Prosencet 2016-ban a Cineuropa a nyolc legígéretesebb európai női filmrendező közé sorolta.

Pénteken a három Vesna-díjat nyert, társadalmi drámával kevert thriller, a megtörtént eseten alapuló Megfigyelés lesz műsoron. Szombaton a Szarajevói Filmfesztiválon debütált, majd a legjobb dokumentumfilmért járó Vesna-díjjal elismert A test tekinthető meg.

A rendezvényt a Szlovén Filmközpont a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezi.

Forrás: Primanima 2024

 

Az idei Primanimát, a 12. Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált október 16-19. között rendezik meg Budaörsön. A legfrissebb nemzetközi és magyar diák-, diploma- és elsőfilmekkel, valamint a legmesteribb animációs rövidfilmekkel a budaörsi BABtérben, valamint a Jókai Mór Művelődési Házban találkozhatunk. A fesztivál idén is készül a Sziluettek versenyprogrammal, amelynek tematikus szekcióiban éjszakába nyúlóan vetítenek animációs dokumentumfilmeket – kísérleti megközelítésekkel, különös vagy épp megosztó történetekkel, valamint provokatív alkotásokkal. A legkisebb korosztályt a délelőtti Gyerekfilmes versenyprogramra várják, a tizenéveseket pedig a PrimaTeen szekcióira. A vetítéseken túl idén is számíthatunk előadásokra, design vásárra és a PrimaPartyra.