Olyan ijesztő Indy maszkja az Indy 5-ben, hogy horrorfilmben kéne mutogatni

Ráadásul a film sem lett akkora durranás egyelőre, mint ahogy azt a Disney és a Lucasfilm eltervezte.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája című blockbuster forgatása során használt Indy-maszkokról olyan fotók készültek és kerültek fel az internetre, hogy állítólag „rémálma van tőlük a rajongóknak”. A nyakló nélkül használt CGI korában sok stúdió ugyanis még mindig nem tudja visszaadni a „valódiságnak” azt a fajta érzetét, amit csakis egy film „kézműves” speciális effektjei képesek kelteni az emberi agyban. A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógia összehasonlítása például remekül megmutatja, hogy a CGI néha igen furcsán mutat a porfin kivitelezett „kézműves” speciális effektek mellett.

Néha azonban ezek az effektek igen érdekesen tundak kinézni, és végül digitális utómunkának kell gondoskodnia a tökéletes mozivarázsról.

Ez történt az Indy 5 esetében is...

 

 

A fenti maszkokat ugyanis azok a kaszkadőrök viselték, akik Harrison Ford dublőrjei voltak azokban a jelenetekben, amelyekben a 80 éves sztárnak kellett volna ugrálnia és verekednie, vagy pedig a második világháború idején játszódtak az események (utóbbiaknál egyébként végül a CGI-segédlettel megfiatalított Ford feje került Indiana Jones nyakára).

A nézők azonban hamar kiszúrták a maszk „űrlényszerű” kinézetét az akciójelenetekben, és miután a közösségi médiában is lekezdtek terjedni a forgatási fotók, felrobbant az internet a kommentároktól. Volt, aki ezt írta:

Ezt láttam közvetlenül lefekvés előtt azon az estén, amikor megnéztem a filmet. 1000 százalék rémálom-üzemanyag!

Más így viccelődött:

Minden vetítésen osztogatniuk kellene ezeket!

Volt, aki rámutatott az öreg Indy és Michael Myers közti hasonlóságra:

Fesd fehérre, és máris kész az új Halloween franchise!

A hátborzongató kinézet ellenére a maszkok azért pozitív visszajelzéseket is kaptak. Volt olyan rajongó, aki megjegyezte, hogy a CGI-re való túlzott hagyatkozásnál még a béna kellékek is jobbak:

Jobban néz ki, mint a CGI-arc...

Mások is így voltak vele:

Hosszú és büszke története van az ilyen maszkoknak a filmekben. Bármikor inkább ezeket választom, mint a CGI-t, mert itt legalább az agyam tudja, hogy egy valódi ember van a felvételen.

Ilyen vélemény is akadt:

Ijesztő, de legalább a filmes varázslat tompít rajta. Nem úgy, mint a CGI esetében, ami szinte mindig felismerhető.

Sajnos maga a film nem muzsikál túl fényesen a kasszáknál: eddig mindössze 130 millió dollárt termelt világszerte. Ez azért gond az esetleges további Indy-produkciókra nézve, mert sajtóértesülések szerint az Indiana Jones és a sors tárcsája büdzséje igen húsba vágó, 300 millió dollár körüli összeg volt, amire még rájön pluszban a marketingöltség is (melybe természetesen a cannes-i díszbemutató körüli hacacáré is beletartozik), így máris összesen 450 millió dolláros az a cech, amit a Lucasfilmet is tulajdonoló Disney-nek kell állnia. Nem segít az Indy 5-ön az sem, hogy sok kritikus ha nem is fanyalog miatta, de semmiképpen sem tartja a franchise legjobb darabjának (így volt vele egyebek között a PORT.hu munkatársa is).

 

A PORT.hu kritikája

Megúszós rajongósimogatás lett az új Indiana Jones-film

Öreg Indy nem vén Indy, de maga a film elég fogatlan. Kritika Cannes-ból.

Tovább

 

(via Unilad.com)