Őrült tudóst keres? Toby Jones az ön embere!

Ön zseniális, de gonosz tudóst keres nagy költségvetésű produkciójához? Ne kutasson tovább, hiszen Toby Jones erre a szerepkörre született.

A 49 éves brit Toby Jones, ne szépítsük, nem hősszerelmesnek született. Alacsony termete, kissé puhány alkata és hatalmas homloka révén szinte kizárólag mellékszereplőként használták, de csak szinte, hiszen elképesztően tehetséges és izgalmas színész, akinek már a felmenői is színészek voltak, így már megformálta – főszerepben! – a horror nagymesterét, Alfred Hitchcockot és a világhírű írót, Truman Capote-t is.

Ám van egy szerepkör, ami minden másnál jobban illik hozzá, az őrült tudós szerepe! És megszállott tudósra mindig szükség van, hiszen ők építették fel világunkat, és ők állnak minden képregénygonosz mögött.

Először Arnim Zolaként, a náciknál is gonoszabb náci, a Vörös Koponya segédjeként láthattuk a 2011-es Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban, ahol segít felhasználni a Tesseract erejét, és bár elfogják, sikerült S.H.I.E.L.D. programba beépülve feltámasztani a gonosz HYDRA célkitűzéseit.

Ő formálta át Bucky Barnest a gyilkológép a Tél katonájává, majd halála közeledtével tudatát egy szuperkomputerbe plántálta, amivel további „kellemetlenségeket” okozott a Bosszúállóknak – a Amerika Kapitány - A tél katonájában és egy kis időre felbukkant a Carter ügynök spin-off sorozatban is.

Nem csak itt volt potenciálisan az egész emberiségre nézve halálos projekteken dolgozó tudós: ugyanez volt a munkája a Morgan című, idén bemutatott, nagy sikerű sci-fiben, ahol egy új generációs, fejlettebb fizikumú és intelligenciájú embertípus kidolgozásán fáradozik.

Ő volt az egyik tudományos szakértő, aki a vak látnok Robert De Niro leleplezésén fáradozott a A gyilkos médiumban (2012), és persze ő volt az ellentmondásos Dr. Jenkins is a Wayward Pines sorozatban.

Az M. Night Shyamalan nevével fémjelzett szériában, amelynek bizonyos részeit Antal Nimród rendezte, ő az az őrült, de a jövőbe látó tudós, aki megteremti Wayward Pines városát, miután ő az egyetlen, aki tudja, hogy egy mutációnak köszönhetően az emberiség (zöme) kihalásra ítéltetett. A neve persze nem is Jenkins, hanem David Pilcher, mert itt mindenki más, mint aminek látszik.

Most pedig bejelentették, hogy a felkérték a 2015-ös Jurassic World most készülő folytatására, és bár nem írták meg, pontosan kinek a szerepére, de olyan sokat nem kell találgatnunk.