Oscar: Natalie Portman ruhája keltette a legnagyobb feltűnést

A színésznő estélyije segítségével tiltakozott az ellen, hogy egyetlen női direktort sem jelöltek a legjobb rendező kategóriájában.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a legjobb rendezőnek járó trófeát Élősködők című művéért a dél-koreai Bong Joon-ho vihetette haza, aki olyan alkotókkal, egytől egyig férfiakkal állt versenyben, mint Martin Scorsese (Az ír), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy… Hollywood).

Na nem mintha nem lettek volna olyan női művészek, akik megérdemelték volna a jelölést – és erről Portman stílszerűen a vörös szőnyegen, a Dior tervezte ruhájával tett tanúbizonyságot: a földig érő estélyi fekete palástszerű részének szegélyére ugyanis oda volt hímezve annak a nyolc rendezőnőnek a vezetékneve, akiket az Akadémia mellőzött.

Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

A színésznő ruhájának szegélyén ott találjuk Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (A búcsú), Greta Gerwig (Kisasszonyok), Marielle Heller (Egy különleges barát), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Har’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portré egy lángoló fiatal lányról) és Mati Diop (Az atlantiak) nevét.

Az persze sajnos nem újdonság, hogy az Oscar-díjakról döntő Akadémia nem vesz tudomást a női direktorokról, hiszen a gála történelme során mindössze öt nőt jelöltek, akik közül egyedül Kathryn Bigelow nyerte meg a szobrocskát (A bombák földjénért). Ahogy az sem szokatlan, hogy Natalie Portman tiltakozik a szexizmus ellen: a 2018-as Golden Globe-díjátadón ő adta át a legjobb rendezőnek járó trófeát, és a jelölteket úgy konferálta fel, hogy „és íme a csupa férfi nomináltak!”


(via Variety)