Penélope Cruz és Javier Bardem filmje nyitja Cannes-t

Az Evreybody Knows című pszichothrillert a kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi rendezte.

Az idei, 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 8. és 19. között tartják a francia tengerparti városban. A versenyfilmek zsűrijének elnöke Cate Blanchett lesz, és – ahogy arról korábban már írtunk – azt is tudni lehet, hogy ebben az évben kitiltották a Netflix filmjeit a versenyszekcióból.

Asghar Farhadi 2016-ban Cannes-ban. Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Ennél sokkal örömtelibb hír, hogy az iráni Asghar Farhadi argentin és spanyol sztárokkal forgatott pszcihothrillere, a Todos lo saben (Everybody Knows) nyitja a fesztivált. Ezzel a film Cannes több évtizedes történetében mindössze a második spanyolul beszélő mű, amelynek ebben a megtiszteltetésben lehet része (legutóbb Almodóvar Rossz nevelése volt cannes-i nyitófilm, még 2004-ben), hiszen a neves mustrát általában angol vagy francia nyelvű alkotások nyitják.

Farhadi rendezte korábban a Nader és Simin – Egy elválás története és Az ügyfél című Oscar-díjas filmeket. Legújabb alkotása főszerepére már olyan sztárokat nyert meg, mint Penélope Cruz, Javier Bardem és az argentin Ricardo Darín. A film egy Buenos Airesben élő spanyol nő története, aki egy esküvő miatt visszatér Madrid környéki szülőfalujába, argentin férjével és gyerekeikkel együtt. A hazaérkezést azonban nem várt események zavarják meg, és olyan titkok kerülnek felszínre, melyek miatt a feje tetejére áll a hősök élete.

Idén egyébként a Cruz–Bardem házaspáron kívül is erős lesz a spanyol nyelvű részvétel Cannes-ban, hiszen nemrég jelentették be azt is, hogy a Puerto Ricó-i Benicio Del Toro lesz az Un Certain Regard nevű szekció zsűrijének az elnöke.


(via Variety, festival-cannes.com)