Sorozatajánló az HBO GO kínálatából

Vigyázat! Függést okoz!

Westworld

A héten indult az androidos-meztelenkedős sorozat harmadik évada, végre új helyszínnel, további új szereplőkkel. Nem is ártott a vérfrissítés, az első évadban még izgalmas, túlcsavart sztori erőltetett blöffé vált a második évadra. A robotok ezúttal már a parkon kívül, a nagyvilágban mesterkednek az emberek ellen, hogy visszavágjanak a vége-hossza nincs megkínzatásukért. Mi is írunk nemsokára a friss epizódról.

 

A kívülálló

Nemrég írtunk a Stephen King regénye alapján készült sorozatról. Komótos, erős pillanatokkal teli, elegáns darabról van szó, kiváló alakításokkal, amiben a horrorszál tulajdonképpen sokadlagos, a hangsúly a karaktereken, személyes problémáikon és a gyász feldolgozásának folyamatán van. Remek minisorozat, az utóbbi idők egyik legjobbja. 

 

Gomorra

Roberto Saviano, a nápolyi maffiáról, a camorráról szóló könyve ihletett egy filmet, de alaposan a sorozatváltozat merült bele a város alvilágának mocskába. Ami a nyolcvanas évek közepén, a kilencvenes évek elején A polip volt, az ma a Gomorra: más helyszín, más szervezet, más külsőségek, és más lépték, de a lényeg ugyanaz, a mindent behálózó maffia, ezúttal a bűnözők szemszögéből. A történet Nápoly hírhedt Scampia negyedének falanszter-szerű, lerohadt lakótelepe ad helyszínt, ami felett a Savastano család uralkodik. A Gomorra fordulatos, erőszakos, és iszonyatosan jó, az a sorozat, ami függőséget okoz, az HBO GO-n elérhető az eddigi négy évad. És ugyan van szinkronja is, de eredeti nyelven érdemes nézni, mert úgy sokkal hangulatosabb. 

ZéróZéróZéró

Roberto Saviano könyve alapján készült, a címében a legjobb minőségű, higítatlan kokainra utaló sorozat is. A több szálon futó, a világ számos helyszínén játszódó történetben a drogkereskedelem különböző állomásait ismerhetjük meg: A sorozat még friss, nemrégiben ért véget az első évad, így akár egyhuzamban is ledarálhatjuk.

Devs

A korábban forgatókönyvíróként (Napfény, 28 nappal később, Dredd) ismert Alex Garland eddig csupán két filmet rendezett (Ex Machina, Expedíció), de stílusa azonnal felismerhető. Különös hangulat, egyszerre vonzó és taszító, steril díszletek, kényelmes tempó – a Devs című sorozat is ezt nyújtja, aminek minden epizódját Garland írta és rendezte. A harmadik részénél tart, és még csak nem is sejteni, hová lyukad ki a történet: egy kémsztoriba ágyazott nyomozás, és a címszereplő kvantumtechnológián alapuló furcsa találmány, amiről vétek lenne elárulni mi célt szolgál, bár gyaníthatóan lesznek még meglepetések. Az egyik főszereplő pedig Nick Offerman, akit akkor is öröm nézni, ha csak egy kandalló mellett, fotelben üldögélve szótlanul viszkit kortyolgat háromnegyed órán keresztül.

Jobb idők

Pamela Adlon napjaink egyik legjobb női komikusa. Sokaknak a Kaliforgiából lehet ismerős, ám Louis C.K. állandó tettestársaként hasonlóan zavarbaejtő, néhol nyomasztó, néhol életvidám, komoly témákkal foglalkozik. A Jobb idők egy színésznőről szól (Adlon), aki egyedül neveli három lányát, gondozza szenilis anyját, és közben a saját életében is szeretne boldogulni. Tulajdonképpen ennyi ez a sírós-nevetős sorozat, aminek humorában és témáiban tettenérhető a társalkotó C.K., és ez épp elég ahhoz, hogy beszippantson. A Jobb idők egy érzelmi hullámvasút, közhelyesen szólva, olyan, mint az élet. És épp ezért nem lehet abbahagyni. Nemrég kezdődött a negyedik évad, az előzőek teljes egészében fent vannak az HBO GO-n.