Sosem költöttünk még ennyit mozira

40,6 milliárd dollár szép kis summa.

A Motion Picture Association of America (Amerikai Mozgóképszövetség) adatai szerint 2017-ben világszerte 40,6 milliárd dollárt hagytak ott a mozinézők a jegypénztárakban.

Ez az összeg rekordnak számít,

hiszen 2016-ban „csak” 38,8 milliárdot, 2015-ben pedig 38,4 milliárdot költöttek a filmrajongók mozijegyre.

Habár ebben a számban a magyar mozinézők költései is benne vannak, sokkal többet nyom a latba a kínai piac, ami folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így globális szinten képes volt kompenzálni, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a korábbi évekhez képest sokat csappant a moziba járási kedv.

Kaliforniai álom. A kép illusztráció! Forrás: Freeman Film

 

Tavaly az észak-amerikai nézők mindössze 11,1 milliárd dollárt áldoztak mozifilmekre, ami még a 2016-os számnál (11,4 milliárd) is kevesebb. Ebben ráadásul már a mozijegyek árának emelkedése is benne van, ami a bevételek visszaesését némileg tompítja ugyan, de a tényen nem változtat:

az észak-amerikai kontinensen egyre kevesebben járnak moziba.

Sőt a költések java ugyanazoktól a mozilátogatóktól érkezik, hiszen a mozgóképszövetség által tartott konferencián elhangzottak szerint az összeg fele a lakosságnak azon 12 százalékától érkezik, akik havi legalább egy látogatással rendszeres moziba járónak számítanak. Az észak-amerikai lakosság 24 százaléka pedig egyáltalán nem jár már filmszínházakba.

Cinema paradiso. A kép illusztráció! Forrás: Odeon

 

A szakemberek ugyanakkor nemzetközi szinten további fellendülésre számítanak, hiszen az Amerikai Mozgóképszövetség konferenciájával közel egy időben érkezett a hír, hogy

35 évnyi tiltás után az AMC mozilánc megnyithatja az első filmszínházat Szaúd-Arábiában.

Box office szakértők szerint a közel-keleti ország hatalmas piacot jelent, egyesek arra számítanak, hogy a szaúdi piac a moziipar piacának tízes toplistájába is bekerülhet.


(via Variety)