Sosem találnád ki, melyik színész szerepelt a legtöbb Tarantino-filmben!

QT híres arról, hogy szeret ugyanazokkal a kedvenceivel dolgozni – de az a valaki, aki a legtöbb munkájában benne volt, egyáltalán nem az, akire gondolnál…

A csak részleteiben fennmaradt My Best Friend’s Birthday után a mester pályája az 1992-es Kutyaszorítóbannal kezdődött, majd jött 1994, a nagy áttörés éve, amit a Ponyvaregény hozott meg a számára. Tarantinónak pedig már a legelejétől kezdve megvoltak az így együtt csak rá jellemző kézjegyei: a pergő, a zseniálisig szellemes párbeszédek, a narratív játékok, a vér és az erőszak kiemelt ábrázolása, a színes, nyers vizuális stílus vagy a vendégszövegek és popkulturális utalások a filmes idézetektől kezdve az ikonikus zenék használatáig.

Ezek közé a fontos kézjegyek közé tartozik az is, hogy szeret mindig ugyanazokkal az arcokkal dolgozni, így mondhatjuk, hogy erős kötelék alakul ki közte és a színészei között, illetve hogy a teljes életművet átfonja a különböző karakterekben feltűnő Tarantino-sztárok szerepeltetése. A „hogy mégis melyik kedvencét szerepeltette a legtöbb filmjében?” kérdésre a legtöbbünknek minden bizonnyal Samuel L. Jackson neve ugrana be – jogosan, hiszen Jackson nem kevesebb mint hat QT-rendezésben tűnt fel.


Szorosan ott van a nyomában Zoë Bell, aki szintén hat Tarantino-alkotásban tűnt fel, és csak amiatt csúszott Samuel L. Jackson mögé, mert pár QT-filmben (a Kill Billben és a Becstelen brigantykban) nem színészként, „csak” kaszkadőrként működött közre. Michael Madsent, Tim Roth-t és Michael Parksot is ott találjuk a mester nagy kedvencei között a maguk négy-négy Tarantino-filmjével;

ám a színész, akit QT a legtöbbször foglalkoztat, nem más, mint saját maga.

Tarantino egyáltalán nem képzett színész, de saját alkotásain kívül is rendszeresen hívják kisebb vagy cameo szerepekre (játszott például a Desperadóban), de egy alkalommal főszerepet is kapott alkotótársa és haverja, Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatigjában. Ami pedig a saját filmjeit illeti: a direktor eddig kilenc nagyjátékfilmet rendezett (amennyiben a Kill Bill első és második részét egynek számoljuk, ahogy azt szerinte kell), és ezek közül mindegyikben feltűnt ilyen vagy olyan formában. A Jackie Brownban, az Aljas nyolcasban és a Volt egyszer egy… Hollywoodban csak a hangját hallhatjuk, a Kill Billben az Őrült 88 egyik tagjaként látható,

a Becstelen brigantykban megskalpolt náciként bukkan fel, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Halálbiztos és Django elszabadul című munkáiban viszont kisebb-nagyobb szöveges szerepe is van.

És mivel ígérete szerint már csak egyetlen nagyjátékfilmet fog rendezni, most már örökké ő marad az a színész, aki a legtöbb Tarantino-filmben szerepelt.


(via ScreenRant)

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.