Sosem találod ki, mi a közös Oppenheimerben és Sheldonban!

Mindketten találkoztak egy legendás Nobel-díjas fizikussal.

Mi a közös Sheldon Cooperben és J. Robert Oppenheimerben?

Az, hogy mindketten találkoztak Kip S. Thorne elméleti fizikussal, aki Nobel-díjat kapott a gravitációs hullámok felfedezéséért.

Kip Thorne, aki elképesztő eredményeket ért el a gravitációs fizika és az asztrofizika területén, az Agymenők 12. évadának 18. epizódjában szerepelt: saját magát alakította, amikor is Sheldon és Amy megpróbáltak maguk mellé állítani néhány Nobel-díjast, hogy elismerést kapjanak egy általuk kidolgozott elméletért.

Kip S. Thorne, Thomas Mason, Christopher Nolan, Carlo Rovelli, Kai Bird és Chuck Todd az Oppenheimer zárt körű New York-i vetítésén (forrás: Roy Rochlin/Getty Images For Universal Pictures)

 

Thorne emellett részt vett Christopher Nolan Csillagok között című sci-fijének elkészítésében is, mint tudományos tanácsadó, aki „bonyolult képleteket rajzolt fel a táblára a forgatáson”. Nolan a Bulletin of the Atomic Scientistsnek azt is elmesélte, hogy a híres fizikus az Oppenheimer sikeréhez is tevékenyen hozzájárult:

Kip [Thorne] amikor a Princetonon tanult, Oppenheimer szemináriumaira járt az Institute for Advanced Studies intézetbe, így még látta őt tanítani. Sikerült Kipet telefonon keresztül összekötnöm Cilliannel, és aztán meglátogatott minket a forgatáson is, hogy meséljen arról, milyen volt látni, ahogy Oppenheimer egy szemináriumon egy csapatnyi ifjú elmét irányít, vitát szervez, meghallgatja a különböző nézőpontokat, majd nagyon hatékonyan és ékesszólóan összefoglalja az elhangzottakat, elősegítve a párbeszédet.

(via Cinemablend)