Spike Lee megrázó kisfilmben mutatja be a rendőri brutalitást

A rendező összevágta a George Floyd és Eric Garner ellen fellépő rendőröket saját filmje, a Szemet szemért jeleneteivel.

3 Brothers - Radio Raheem, Eric Garner And George Floyd címmel tett ki Spike Lee egy videót a Twitter-oldalára. Az Oscar-díjas rendező ezzel az Egyesült Államokban egy hete tartó, tüntetésnek indult zavargássorozatra utalt, ami George Floyd halála miatt robbant ki. A fekete férfi Minneapolisban egy rendőri intézkedés során vesztette életét: miután a tanúk elmondása szerint bódult állapotban, hamis pénzzel akart fizetni egy boltban, a kiérkező járőrök egyike leteperte, és annak ellenére percekig Floyd nyakára térdelve tartotta a földön, hogy a férfi jelezte, nem kap levegőt. Mivel a történteket járókelők is felvették a mobiljaikkal, a rendőr ellen eljárás indult, de a brutális intézkedés így is elszabadította az indulatokat Minneapolisban. Az eset óta Egyesült Államok-szerte gyújtogatásba és kirakatrongálásba átcsapó tüntetések zajlanak, és már nemcsak Minneapolisban, hanem New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban, Dallasban, Atlantában és Los Angelesben is. Washingtonban már a Fehér Ház elé rendelték a Nemzeti Gárda egységeit is.

Spike Lee (másokhoz hasonlóan) a kisfilmjében most párhuzamba állítja George Floyd halálát azzal a 2014-es esettel, amikor a szintén fekete Eric Garner szintén a letartóztatása közben halt meg. A 43 éves cigarettanepperen az egyik kiérkező rendőrjárőr fojtófogást alkalmazott, és bár Garner többször jelezte, hogy nem kap levegőt, ráadásul asztmás, végül az intézkedés közben életét vesztette, és erről felvételek is készültek. A hat évvel ezelőtti eset után is tüntetéssorozat indult akkor az Egyesült Államokban, és a „Nem kapok levegőt!” mondat már ekkor egybeforrt a fehér rendőrök fekete férfiak ellen elkövetett túlkapásaival. Spike Lee többek között erről is beszélt a napokban a CNN csatorna Don Lemon által vezetett I Can’t Breathe: Black Men Living and Dying in America (azaz: Nem kapok levegőt - Fekete férfiak élete és halála Amerikában) című műsorában:

Mikor fogja végre nem megismételni magát a történelem? Ugyanaz történik újra, és újra, és újra. A feketék elleni támadás a kezdetektől fogva jelen van. Nem tudok elnéző lenni a többi dologgal [a tüntetés utáni zavargásokkal] kapcsolatban, azt viszont megértem, hogy az emberek miért csinálják, amit csinálnak.

Lee már 1989-ben is bemutatott egy kísértetiesen hasonló jelenetet a Szemet szemért című filmjében, amelyet most összevágott a 2014-es és a múlt heti rendőri intézkedéssel 3 Brothers - Radio Raheem, Eric Garner And George Floyd címmel. Radio Raheem ennek a '89-es filmnek volt az egyik kitalált karaktere. Őt ölték meg a rendőrök fojtófogással a brooklyni gettóban, miután a történetben Raheem és a barátai bojkottálni akarták egy olasz származású férfi pizzázóját, ám az olasz elveszítette önuralmát, összetörte Raheem rádiós magnóját, utána pedig elszabadult az utcán pokol, és ki kellett hívni a rendőrséget. (via The Independent)