Stallone és baráti köre negyedszer is látványosan oda*** a gonoszoknak

A Feláldozh4tókból ezúttal kimaradt Schwarzenegger, de Sly, Jason Statham és Dolph Lundgren köszönik, jól vannak, és bármikor kaphatóak egy jó kis VHS-filmeket idéző mókázásra.

Idén kicsit korábban jött el a karácsony az akciófilmes zsáner szerelmeseinek (és azoknak is, akik örökre a '90-es években ragadtak):

ezen a héten ugyanis a világ összes mozijába egyszerre robbant be Sylvester Stallone negyedik Expendables-filmje!

Nyugi, a külföldön Expend4bles, idehaza Feláldozh4tók néven futó, másfél órás vegytiszta tesztoszteron- és robbanásmaratonnak szerencsére csak a humorosnak szánt címe fárasztó. A főszereplői kifejezetten fittek, és még a 77 éves Stallone is úgy szórja benne az ólmot meg a vaskos egysorosokat, mintha egyetlen perc sem telt volna el 1993 óta!

 

Forrás: Fórum Hungary

 

A jó öreg Sly boszorkányos ügyességgel tudott megpendíteni valamit azoknak a szívében, akik anno az ő és a hozzá hasonló egyszemélyes hadseregek filmjein nőttek fel. Elvégre, ahogy Stallone, úgy az Expendables franchise sem egy mai dolog: belegondolni is durva, hogy már a legelső mozifilm, a The Expendables - A feláldozhatók is 13(!) éve, 2010-ben került a mozikba, amit 2012-ben követett a folytatás, a The Expendables 2 - A feláldozhatók 2, majd 2014-ben a The Expendables - A feláldozhatók 3. Ezekben a filmekben aztán rendre felvonult az akciófilmes műfaj összes olyan ikonikus alakja, akiket mi, magyarok is imádtunk nézni anno a mozikban, a tékából kihozott VICO-kazettákon, vagy esténként az HBO-n és a Szív TV-n.

A korábbi három filmben szó szerint egymásnak adta a kilincset két géppuskasorozat és vicces benyögés között Stallone baráti köre. Az egymást vetésforgóban váltó Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Bruce Willis, Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Terry Crews, Chuck Norris, Harrison Ford és Wesley Snipes, valamint az MMA-harcművész Randy Couture minden részben olyan ügyeletes főgonosznak leszerződtetett hollywoodi nagyágyúk zrityóját rúgta szét, mint Eric Roberts, Jean-Claude Van Damme vagy épp Mel Gibson.

És mivel a Feláldozhatók (nomen est omen) tényleg feláldozhatók, a negyedik részben Stallone mellett már csak Jason Statham, Dolph Lundgren, és Randy Couture maradtak meg, akik ezúttal újabb csipet-csapatot verbuváltak maguk mellé, olyan ismert sztárokat is bevonva a nemzetközi terroristák és gonosztevők elleni harcba, mint Megan Fox, 50 Cent, Andy Garcia, no és persze Tony Jaa, Thaiföld legismertebb exportterméke, a messze földön híres harcművész-kaszkadőr (aki egy ideje már a rendezéssel is kacérkodik).

A rendezői székben viszont ezúttal már nem Stallone ült, hanem Scott Waugh, aki korábban olyan filmeket forgatott, mint a Need for Speed vagy a Fagyos pokol, de nincs mit szégyenkeznie, a B-kategóriás kommandósfilmek terén is tudta hozni a kötelezőt.

 

Forrás: Forum Hungary

 

A sztori természetesen most is a szokásos: újra összeáll a világ legjobb elit zsoldoscsapata, röhögnek egy jót, aztán kő kövön nem marad!

Az már a korábbi részekből is kiderült, hogy a Feláldozhatók afféle utolsó védelmi vonal a világ számára; a csapat, akiket akkor hívnak, ha minden más kudarcot vall. Nekik szól a CIA, ha úgy kell rendet tenni valamelyik távoli országban, hogy az Egyesült Államok hivatalosan nem asszisztálhat a manőverhez, mert azzal államhatárokat vagy nemzetközi egyezményeket sértene. Ha a csapat kudarcot vall, senki sem vállalja, hogy az ő parancsára tették, amit tettek... De ha sikerrel járnak, akkor sem jut nekik se hírnév, se dicsfény, se előléptetés, a jutalmuk mindössze a jóleső tudat, hogy megint megakadályozták a harmadik világháborút – és egy szerény kis összeg a bankszámlájukon, amiből lumpolhatnak a kedvenc csehójukban, és vehetnek pár pöpec új fegyvert a következő bevetéshez.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

A kis kommandóscsapat azonban ezúttal emberére akad! Egy Rahmat nevezetű, veterán zsoldos (Iko Uwais indonéz színész, kaszkadőr és harcművész kiváló alakításában) a harmadik világból szerez be némi véres lövöldözés árán olyan atomtölteteket, amelyekkel háborút akar kirobbantani Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok között...

Nincs új a nap(alm) alatt: megannyi akciófilmben, sőt, régi James Bond-klasszikusban is láttuk már ugyanezt. Itt viszont pont az a lényeg, hogy nem akárki, hanem Stallone, Jason Statham és Dolph Lundgren együtt b*sz oda a gonosz terroristáknak!

Pont úgy, mintha még mindig 1993-at írnánk, amikor jelen sorok írója azt tárgyalta ki az iskolában az akciófilmekért élő-haló osztálytársaival, hogy vajon a Predátorral csatázó Dutch elbírna-e Rambóval is a dzsungelben, ki kerülne ki győztesen a Terminátor és Robotzsaru csatájából, vagy hogy ki nyerne meg egy Martin Riggs–John McClane pisztolypárbajt.

Sylvester Stallone pont azzal tette megkerülhetetlenné mostanra a Feláldozhatók franchise-t, hogy elhozta nekünk, 40 feletti geekeknek azokat a filmeket, amiket igazából gyerekkorunkban szerettünk volna látni, csak Hollywood inkább egy-egy akcióhősre koncentrált egyetlen nagy dream team helyett. A magam részéről tehát elvárnék minimum egy Feláldozhatók 5-öt Sly-tól, mielőtt betölti a 80-at. De ha már a kerek, egész A Gyűrűk Ura mellé ráadásnak leforgatott A hobbit mintájára ő is egy új trilógiába kezdett, meg se álljon hat filmig:

bűn lenne kihagyni a magyar forgalmazók részéről a Feláldoz6ók címet!

 

Ítélet: 7/10

Kiknek ajánljuk? Leginkább azoknak, akik Sylvester Stallone és Dolph Lundgren VHS-kazettáin, valamint Jason Statham mozifilmjein nőttek fel – elvégre az egész Expendables franchise nekik készült!