Súlyos beteg a Vészhelyzet sztárja

Alan Aldát már három és fél évvel ezelőtt diagnosztizálták, most azért állt elő a dologgal, hogy elmondja: azóta is teljes életet él.

A 82 éves színész a CBS This Morning című műsorában beszélt róla, hogy Parkinson-kórban szenved. „Azért állok most ezzel a nyilvánosság elé, hogy elmondjam,

így is lehet teljes életet élni. Még mindig vannak dolgok, amiket csinálhatsz”

– mondta Alda, aki azt is elárulta, hogy ő például heti háromszor bokszleckéket vesz.

„Ezzel persze nem akarom leszólni a parkinsonos betegek szenvedéseit, hiszen vannak valóban nagyon súlyos tünetek, amiktől az illetőn kívül a családja is szenved. Én csak azt akarom, hogy a legelején, amikor megbénítja őket a félelem, ne arra gondoljanak az érintettek, hogy a lehető legrosszabb dolog történt velük. Még így is rengeteg mindent tehetünk” – tette hozzá.

A színész felfedte azt is, hogy nyilvános megjelenései alkalmával már észrevette, hogy rángatózik a hüvelykujja. „Úgy voltam vele, hogy valószínűleg már csak idő kérdése, hogy valaki észre vegye, és kanyarítson belőle egy szomorú sztorit, és ezt semmiképpen sem akartam” – vallotta be.

Alan Alda azt is elmesélte, hogy úgy vették észre rajta a Parkinson jeleit, hogy ő maga ment el orvosi vizsgálatra. Olvasott ugyanis egy cikket, amiben az szerepelt, hogy a betegség egyik nagyon korai tünete többek közt az, hogy az ember a valóságban is „eljátssza” az álmait. Aldával pedig az történt, hogy álmában megtámadta valaki, erre ő védekezésként hozzávágott egy párnát a feleségéhez.

Alan Alda. Forrás: Ilya S. Savenok / Getty Images

 

A Parkinson-kór egy folyamatosan romló állapot, amelynek során az agy különböző területei sérülnek.

Tünetei közé tartozik a remegés, a nehéz mozgás, a beszéd megváltozása, a memóriazavar, az izmok merevsége,

de emellett társulhat hozzá egy sor más fizikai és lelki szimptóma a depressziótól kezdve az egyensúlyproblémákon át az alvászavarig és a szaglóérzék elvesztéséig.

A betegségről viszonylag sokat tud a szélesebb nyilvánosság is, hiszen Aldán kívül is több sztár szenved Parkinsonban: Michal J. Foxot már harmincévesen diagnosztizálták a betegséggel, Billy Connolly skót komikust 2014-ben, Neil Diamond pedig idén jelentette be, hogy nem turnézik többet, mivel nemrégiben róla is kiderült, hogy parkinsonos. Ezzel együtt a Parkinson's UK vezérigazgatója üdvözölte Alda „coming outját”, hiszen a kór világszerte 10 millió embert érint, így nagyon hasznos minél többet beszélni róla nyilvánosan.


(via BBC)