Színészek, akik felhagytak a színészettel, és talán észre sem vetted

Cameron Diazról hallott valaki valamit manapság? Nem? Na és mi a helyzet Gene Hackmannel? Sehol semmi? Ez nem lehet véletlen!

Daniel Day-Lewis múlt héten jelentette be, hogy végleg felhagy a színészettel, és nem is kívánta kommentálni a tényeket. Ugyan van még egy filmje, amit nem mutattak be, úgyhogy a közönség még egyszer láthatja nagyszerű színészi képességeit a Phantom Thread című moziban, de Lewis soha többé nem akar egyetlen filmet sem forgatni.

A bejelentés nagy felzúdulást keltett Hollywoodban és a filmszeretők körében, de vannak itt még színészek - a bbc.com gyűjtésében - , akik szintén befejezték áldásos tevékenységüket a szakmában, és mégsem volt nagy visszhangja a dolognak. 

Cameron Diaz 

Fotó: Dave M. Benett / WireImage / Getty Images

 

Talán észre sem vettük, de a színésznőnek utoljára 2014-ben jelent meg filmje, és kilátásban sincs semmilyen filmterve. Nemrég Gwyneth Paltrow rendezvényén magyarázta meg, mi az oka az eltűnésének:

„Azt éreztem, hogy nem tudom megmondani, ki vagyok valójában. Amivel nehéz szembesülni. Szükségét éreztem, hogy kiteljesedjek.” Diaz hozzáment Benji Maddenhez, a Good Charlotte együttes énekeséhez, kiadott két könyvet (The Body Book; The Longevity Book) és azóta is keresi magát.

Sir Sean Connery 

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

 

Egyszer még a huszadik század legszexisebb férfijának is megválasztották a skót színészt, aki utoljára 2003-ban vállalt szerepet: ekkor A szövetség című filmben játszotta el Allan Quatermain karakterét. Egészen 2006-ig várt a hivatalos bejelentéssel, ekkor kapta meg az Amerikai Filmintézet Életműdíját. Barátja, Michael Caine szerint Connery nem szeretett volna idős embereket játszani mellékszerepekben. Bár több rendező is próbálta visszacsábítani a filmiparba, nem adta be a derekát. Jól megvan ő a filmek nélkül is, szabadidejét golfozással és tenisszel üti el.

Rick Moranis 

Fotó: Jeff Kravitz / FilmMagic, Inc / Getty Images

 

A kanadai színész olyan filmekkel futott be, mint a Szellemirtók, az Űrgolyhók vagy a Rémségek kicsiny boltja. Felesége 1991-es halála után egyre kevesebb szerepet vállalt, majd 1997-ben teljesen visszavonult a színészettől, hogy gyerekeire tudjon koncentrálni. (2003-ban és 2006-ban a Mackótestvér című animációs filmben kölcsönözte hangját az egyik karakternek.)

„Egyedülálló szülő vagyok, és túl bonyolult volt a gyerekek nevelése és a filmforgatással járó utazgatás összeegyeztetése” - nyilatkozta 2005-ben az USA Today-nek.
„Szóval kivettem egy kis szabadságot. És a kisebb szünet nagyobb szünet lett, és rájöttem, hogy egyáltalán nem is hiányzik.”

Shirley Temple

Shirley Temple az első színes filmjében, A kis hercegnőben (1939)

 

Egyike volt a leghíresebb gyerekszínészeknek, filmes karrierjét háromévesen kezdte. 1935-ben még egy speciális, ifjúsági Oscar-díjat is kapott a Filmakadémiától az 1934-es év szerepeiért, amikor még csak hétéves volt. Valósággal ontotta a filmeket, aminek az is következménye lett, hogy 1950-ben, huszonkét éves korában bejelentette visszavonulását a színészettől. 1958-ban visszatért egy tévésorozat kedvéért, melyben meséket dolgoztak fel, ő a narrátori teendőket látta el. Az 1960-as években politikusként és diplomataként is kipróbálta magát, 1989-ben ő lett Csehország amerikai nagykövete. 2014-ben, 85 éves korában hunyt el.

Jack Gleeson

 A Trónok harcában Joffrey Baratheon karakterét alakította három éven át, amikor a sorozat harmadik évadában megölték. A színész ekkor úgy döntött, hogy színészi karrierjével is végez.
„Nyolcéves korom óta színészkedem. Már nem élvezem úgy, mint régen… Amikor valamiből megélsz, azzal általában megváltozik a viszonyod. Nem az van, hogy utálom, csak ez nem az, amit csinálni akarok.” Gleeson a színészet helyett inkább elment tanulni a dublini Trinity College-ra filozófia-teológia szakra. Közben azért elvállalt egy-két színházi szerepet 2014-ben és 2015-ben.

Greta Garbo

Fotó: Bettmann / Getty Images

 

„Egyedül akarok lenni” - mondta Greta Garbo, és komolyan is gondolta. A színésznő volt a harmincas évek Hollywoodjának egyik legtitokzatosabb jelensége. Ragaszkodott magánélete sérthetetlenségéhez, ezért nem adott interjúkat, autogramokat, és a filmpremiereken sem jelent meg – a sajtó legnagyobb bánatára. Harminchat évesen vonult vissza a színészettől azzal a kijelentéssel, hogy „belefáradt Hollywoodba, és „más életet akar élni”. Korai „nyugdíjazása” azonban azt jelentette, hogy a mozinézők fejében örökké fiatal maradt.

Gene Hackman 


Öt évtizedes karrierje, 1972-es (Francia kapcsolat) és 1993-as (Nincs bocsánat) Oscar-díjai után, 2004-ben egy Larry King-show-ban jelentette be visszavonulását. Bár pár évre rá a Reutersnek adott interjújában arról is beszélt, hogy mennyire hiányzik neki a színészet, azonban mégsem akar visszatérni a színészethez.
„A szakma számomra nagyon stresszes. A kompromisszumok csak egy része a problémának, de eljutottam egy pontra, amikor azt éreztem, hogy már nem akarom ezt csinálni.”
Visszavonulása után három regényt is írt.