Színészek, akik kétszer halnak meg ugyanazzal a szörnyű halállal

Van olyan, hogy azt dobja ki a gép egy színésznek, hogy két teljesen különböző filmben is ugyanolyan nyakatekert módon végeznek a karakterével, de az első eset után legalább kevésbé lepődik meg!

Nicolas Cage – megkötözve, élve elégetve

Rejtélyek szigete (2006) és Ha/ver (2010)

A brit klasszikus horror, A vesszőből font ember (1973) feldolgozása Nicolas Cage főszereplésével nálunk csak fű alatt jött ki Rejtélyek szigete címmel, az élelmiszerboltok DVD-kacatpolcai alján kallódik még ma is. A film már-már az ellentettje az eredetinek: Cage legjobb szokásához híven túljátssza figuráját, idétlenül üvöltözik, ami mondjuk nem csoda, hiszen egy hatalmas, nádvesszőből font figurába zárják, és élve elégetik. Ugyanez a sors várja a nagyságrendekkel jobb Ha/verben, ahol a Vérprofi „művésznéven” szuperhősködő apukát a gengszter Frank D'Amico emberei egy székhez kötözik, leöntik benzinnel, majd élve elégetik – igaz, itt még él annyi ideig, hogy elbúcsúzhasson a lányától (Chloë Grace Moretz).

 

Nicolas Cage a Rejtélyek szigetében - Forrás: Warner Bros.

 

Pat Roach – felszecskázza egy gép

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)  és Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)

Az egykori profi bírkózó, a majd’ két méteres szelíd izomkolosszus Pat Roach rengeteg filmben játszott, szöveges szerep ritkán jutott neki, rendszerint hatalmas termetű harcosokat alakított, akit a főhősnek le kell győznie. Ez történt az első és a második Indiana Jones filmben is. Az Elveszett frigyládában Roach egy kopasz Luftwaffe szerelő, akivel Indy-nek akkor gyűlik meg a baja, amikor el akarnak kötni egy német gépet. A kissé egyoldalú bunyónak az vett véget, hogy az egy helyben forgó gép propellere elkapja a csodálkozó fritzet – a gép farkára fröccsenő vér erősíti meg a végeredményt. Bár teljesen máshogy nézett ki, hasonló dolog történt vele a Végzet Templomában, ahol egy gigászi méretű, nagyszakállú indiai gazfickót alakított, a földalatti bánya egyik őrét. Itt szintén Indy-vel verekszik egy futószalagon, amely szikladarabokat szállít a kőzúzóhoz, és a zúzó forgó kereke berántja a köpenyét, így nincs számára menekvés. Az eredményt a forgódobra felkenődött vér mutatja. Roach egyébként az első három Indiana Jones filmben négy különböző karaktert játszott el.

 

Samuel L. Jackson – rendőrök lövik szitává

Kínzó közelség (2008) - Spirál: Fűrész hagyatéka (2021)

Sam Jackson ráadásul mindkét filmben úgy hal meg „rendőrök által”, hogy ő maga is zsaru. A Kínzó közelségben egy „fordítottan” rasszista rendőr, aki rosszalja a szomszéd vegyes házaspár (Patrick Wilson és Kerry Washington) kapcsolatát, és mindent megtesz, hogy szétválassza őket. A dolog tettlegességig fajul, kiérkeznek a rendőrök, akik kénytelenek lelőni Jacksont, miután az tüzet nyit a szomszédjára. Az utolsó Spirál filmben picit más a helyzet, de ugyanaz a végeredmény: a Fűrész csapdájába került nyomozót azért lövi le rongyosra a kiérkező SWAT egység, mert azt hiszik, hogy az rájuk céloz. Valójában egy különleges szerkezet emeli fel a kezéhez ragasztott fegyvert, ő pedig nem tehet az égvilágon semmit.

 

Samuel L. Jackson és Patrick Wilson a Kínzó közelségben - Forrás: Overbrook Entertainment

Danny Nucci – halálra zúzódik egy valóban megtörtént katasztrófa során

Titanic (1997 ) és World Trade Center (2006)

A kevéssé ismert olasz származású színész ráadásul két olyan filmben szenved borzalmas halált, amely a valóban megtörtént katasztrófa nevét viseli címében. Nucci a Titanicban Leonardo DiCaprio legjobb haverját játssza, a mindig vidám Fabriziót, akivel együtt jutnak fel a Titanicra, és akit a hajó süllyedése során egy lezúduló hajókémény lapít ki, míg Oliver Stone hazafias katasztrófafilmjében ő Giraldi őrmester, a kikötői hatóság egyik járőre, aki a helyszínre érkezve részt vesz a mentési munkálatokban. Az összeomló Déli torony aztán maga alá temeti őt is és társai nagy részét, csak kevesen tudnak megmenekülni – ő szokás szerint nem.

 

Danny Nucci és Leonardo DiCaprio a Titanicban - Forrás: InterCom

 

Daryl Hannah – vakon csapkodva múlik ki

Szárnyas fejvadász (1982)  és Kill Bill 2. (2004)

Ridley Scott zseniális, túlzás nélkül korszakalkotó sci-fijének egyik emblematikus figurája volt a furcsán kifestett, elképesztően akrobatikus női android, Pris (Hannah), aki végül emberére akad a rájuk vadászó Harrison Ford Deckardjában. A találatot kapott droid bizarr módon vakon csapkodni és rángatózni kezd a földön, míg Deckard jól célzott következő lövése végez vele. És aligha túlzás azt állítani, hogy a Kill Bill 2.-ben véletlen éri hasonló sors, hiszen Quentin Tarantino a koppintások mestere. Itt a félszemű bérgyilkosnő, Elle Driver a Menyasszonnyal méri össze az erejét, ahol a hosszú és durva küzdelem úgy ér véget, hogy a Menyasszony kiszúrja Elle maradék szemét is. Aki a földön fetrengve végzi Bud koszos lakókocsijában, a kegyelemdöfést pedig egy - általa hozott - fekete mamba adja meg.

 

Daryl Hannah a Kill Bill 2.-ben - Forrás: Best Hollywood

 

Colin Salmon - apró kockára vágják

A kaptár (2002) és Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen (2004)

Ha van tényleg hátborzongatóan hasonló két filmes haláleset, azt a brit Colin Salmon mondhatja magáénak. Salmon A kaptárban a földalatti genetikai kísérleti üzem biztonsági egységének a vezetője, James „Egyes" Shade, aki csapatával a mesterséges intelligenciát, a Vörös Királynőt akarja kikapcsolni, de beindul annak lézersugarakból álló védekezési mechanizmusa. Az első sugarakat Shade még ügyesen elkerüli, majd jön egy lézerrács, és itt már nincs menekvés, hősünkből apró kockák lesznek. Tök valószínűtlen halál, nem igaz? Mégis valami nagyon hasonló történik a színész karakterével az Alien vs. Predatorban, ahol egy Predator elvághatatlan vadászhálójának csapdájába esik, amely úgy húzódik össze, hogy felszeleteli a szerencsétlent.

 

Mikey Madison – ropogósra égetik

Volt egyszer egy... Hollywood (2019) és Sikoly (2022)

És újra Quentin Tarantino, aki a Volt egyszer egy… Hollywoodban amúgy is brutális összecsapásainak egyik legbrutálisabbját hozta össze. kaszkadőr Cliff Booth (Brad Pitt) kerül szembe a Manson-banda három tagjával, Sadie-vel (Mikey Madison), Patricia Krenwinkellel (Madisen Beaty) és Tex Watsonnal (Austin Butler, aki azóta eléggé befutott). Cliff és a kutyája elintézik Texet és Patriciát, a konzervvel bezúzott arcú, összemart Sadie azonban visszaszerzi a pisztolyukat és vadul lövöldözbe és sikoltozva vakon kitör a házból, hogy beleessen a medencébe, ahol aztán a házigazda Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) végez vele egy lángszóróval. És ironikus módon Madison ugyanerre a sorsra jut, amikor szintén késsel támad az új Sikoly főszereplőjére, Gale Weathersre (Courteney Cox), és, hogy kerek legyen a kép, mindkét esetben magára Hollywoodra haragszik a karaktere.

 

Austin Butler és Brad Pitt a Volt egyszer egy... Hollywoodban - Forrás: InterCom