Sztárok, akiket egy szerep egy életre megváltoztatott

Nagyon téved, aki azt hiszi, a színészet könnyű pálya. Valaki a dohányzásra szokott rá egy film vagy sorozat miatt, más ortopédiai panaszoktól szenvedett vagy épp hallucinált – valaki pedig belehalt.

Hugh Laurie: Doktor House

Ahogy arról a népszerű sorozatról szóló trivia cikkünkben is írtunk, a sztár azért kapta meg az orvosi diagnosztazseni szerepét, mert brit létére olyan hiteles volt az amerikai akcentusa, hogy Bryan Singer, a pilot rendezője kivágta, hogy pontosan ilyen tipikus amerikai fickóra van szüksége. Laurie a későbbiekben, azaz a forgatás alatt is ragaszkodott a hitelességhez – olyannyira, hogy annak az egészsége is a kárát látta. A sztori szerint ugyanis a főhős sántít, és bottal jár: és ahogy arról később maga a színész nyilatkozott, a sántítás színlelése hosszú éveken át fizikailag annyira megviselte (mivel eléggé igénybe vette a térdét és a csípőjét), hogy komoly ortopédiai bántalmai lettek tőle.


A sántítás utánzását ugyanis nem igazán lehet megúszni, Laurie-nak tényleg sántítania kellett, és hiába próbálta időnként azzal megkönnyíteni a saját dolgát, hogy egyszer az egyik, egyszer pedig a másik lábára sántított (amit egyébként a világon senki sem vett észre), így is komoly következményei lettek a berögzült rossz mozdulatoknak.

Maga a sztár egyszer azt nyilatkozta, jógával próbálja enyhíteni a kínjait, de egyes hírek szerint arra kényszerült, hogy House-hoz hasonlóan sokáig ő maga is bottal járt, civilként is.


Sarah Paulson: American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy

Ez a kiváló színésznő a sorozatpápa, Ryan Murphy egyik kedvenc múzsája, így számtalan általa jegyzett antológiaszériában szerepel (nálunk elsősorban az Amerikai Horror Story-évadok ismertek, de Murphy nevéhez fűződik az American Crime Story is) – aminek megvan nemcsak a maga előnye, de a maga hátránya is. Paulson ugyanis a valóságban nem dohányzik, sokáig kifejezetten undorodott a cigarettától, a forgatáson azonban, a sorozatok kedvéért számtalanszor rá kellett gyújtania;

szóval úgy is mondhatnánk, hogy nem dohányzott (múlt időben!), hiszen a szerepei olyan gyakran megkövetelték a cigizést, hogy gyakorlatilag már nem volt különbség, hogy ő dohányzik vagy csak az általa alakított figura.

Az American Crime Story első évadában, Az O. J. Simpson-ügyben volt a legsúlyosabb a helyzet, amelyben a színésznő a vád képviselőjét, Marcia Clark ügyésznőt alakította, aki hírhedt láncdohányos. Clark megformálásakor Paulson ráadásul azt tapasztalta saját magán, hogy már „Clarktól függetlenül is” kívánja a nikotint, és nagyon várta, hogy a felvételen rágyújthasson – azaz a valóságban is függővé vált.

Sarah Paulson és az általa megformált Marcia Clark a 2017-es Screen Actors Guild Awards díjátadón. Forrás: Dan MacMedan / WireImage / Getty Images

 

Bob Hoskins: Roger nyúl a pácban

A néhai színészt karrierje során rengeteg filmben láthattuk (mi például a Sellőket imádjuk tőle), mégis az élőszereplős és animációs részeket vegyítő Roger nyúl a pácban maradt örökre a legemlékezetesebb alakítása – saját maga számára is, csak egészen más előjellel. Eddie Valiant magánnyomozó szerepében ugyanis Hoskins a forgatáson naphosszat olyan rajzfilmfigurákkal társalgott, akik valójában nem is voltak ott mellette. Attól pedig, hogy kvázi egész nap magában beszélt olyan nem létező alakokhoz, akiket mások nem látnak, a sztár saját bevallása szerint megtapasztalta, milyen is hallucinálni. Ez elsőre nem hangzik túl megrázóan, de a szituáció odáig fajult, hogy Hoskins a végén akkor is magában beszélt, amikor épp nem volt szerepben.

Sőt, az állapot a forgatás befejezése után is megmaradt: szegény színész nemcsak folyton hangosan beszélt magának, de időnként odaképzelte a szobába Roger nyulat és társait is.

A dolog végül úgy oldódott meg, hogy a sztár felkeresett egy pszichiátert, akinek a javaslatára egy időre visszavonult a filmezéstől.

Forrás: InterCom

 

Heath Ledger: A sötét lovag

Ezt a szomorú történetet rengetegszer lehetett már hallani, de olyan tragikus, és olyan jól példázza a színészmesterség legsötétebb oldalát, hogy ezúttal is felelevenítjük. Ahogy azt mindenki pontosan tudja, Heath Ledger A sötét lovag-beli Joker megformálásáért 2009-ben posztumusz Oscar-díjban részesült – mivel a díj átadásakor már nem volt életben: 2008 januárjában, mindössze 28 éves korában elhunyt gyógyszer-túladagolásban. Bizonyítani persze nem lehet, de egyes elméletek szerint a színész azért halt meg, mert annyira alámerült az általa alakított pszichopata figura őrületébe, hogy teljesen kikészült, és már aludni sem tudott éjszakánként. Mivel Ledger halálát receptre felírt fájdalomcsillapítók és nyugtatók okozták, nem olyan nehéz észrevenni az összefüggést...

Forrás: InterCom

 

Keira Knightley: A Karib-tenger kalózai-filmek

Keira Knightley 2003-ban egy csapásra világsztár lett, amikor bemutatták két filmjét, az Igazából szerelem című romkomot és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkát. Mivel előbbiben csak egy apró mellékszerepe volt, a főszereplésével készült A Fekete Gyöngy átka viszont számos folytatást is megért, elsősorban a kalózos Disney-szenzáció volt az, ami megalapozta a színésznő hírnevét. Ami elméletileg nagyszerűnek tűnik, ám a sztár számára a valóságban egyáltalán nem volt az.

Knightley ugyanis ekkor mindössze 17 éves volt, és nem tudta feldolgozni a hirtelen jött sikert.

Egyrészt poszttraumás stressz szindrómája lett a paparazzók folyamatos zaklatása miatt, másrészt az ellene irányuló állandó kritizálás odáig vezetett, hogy imposztor-szindróma alakult ki nála. Mindez akkor sem múlt, amikor Oscarra jelölték, és az sem segített rajta, amikor egy évig nem forgatott. A sztár állapota olyan súlyos volt, hogy még a 2008-as BAFTA-díjátadón is csak úgy tudott pánikrohamok nélkül részt venni, hogy előtte hipnoterápiás kezelésre járt.

Forrás: InterCom


(via Looper)


Nyitókép forrása: InterCom.