Tarantino most már végre befoghatná Bruce Lee lánya szerint

Folytatódik a nyilatkozatháború a Volt egyszer egy… Hollywood kapcsán: a néhai harcművészlegenda Tarantinónak beszóló lánya, akinek a rendező válaszolt, most visszaszólt.

Shannon Lee és QT között a vitát az robbantotta ki, hogy – ahogy arról mi is beszámoltunk – a Lee lány szerint a kultrendező egy arrogáns s*ggfejnek ábrázolta az apját frissen bemutatott filmjében, a Volt egyszer egy… Hollywoodban. A filmben ugyanis Bruce Lee egy jelenetben egy forgatáson azzal henceg, hogy még Muhammad Alit is meg tudná verni, később pedig őt magát veri meg az egyik főhős, egy kaszkadőr.

Shannon Lee mindezt kétszeresen is sérelmezte, mivel úgy gondolja, apja egyrészt sosem mondott volna ilyet, másrészt sosem tudta volna legyőzni egy kaszkadőr. A kritika természetesen QT-hez is eljutott, és nemrégiben filmje moszkvai premierjének sajtótájékoztatóján adott rá csattanós választ. Nyilatkozata szerint nem ő állítja, hogy Bruce Lee Muhammad Ali potenciális kiütésével hencegett, hanem az általa írt életrajzi könyvben a harcművészlegenda felesége (Shannon anyja), Linda Lee.

Ezenkívül pedig a kaszkadőr, aki a filmben lenyomja Lee-t, egyrészt egy fiktív karakter, így a dologról kb. annyi értelme van beszélni, mintha arról vitatkoznánk, hogy Drakula vagy Bruce Lee győzne, másrészt kommandós volt a második világháborúban, szóval egy test test elleni küzdelemben igenis legyőzhette volna Lee-t.

„Most már igazán befoghatná. Az igazán kedves lenne tőle. Vagy egyszerűen csak kérjen bocsánatot,

és mondja azt: »nem igazán tudom, milyen ember is volt igazából Bruce Lee, én csak a filmem miatt írtam ilyennek, de a valóságban nem ilyen volt«” – reagált most Shannon Lee QT állításaira. Lee ezenkívül álságosnak találja a direktor érvelését, miszerint „de, ilyen volt Bruce Lee valójában, de ne is törődjünk vele, mert ez csak egy fikciós film”.

Shannon Lee. Forrás: Jamie McCarthy / Getty Images

 

A producerként és apja hagyatékának gondozójaként dolgozó Shannon Lee továbbá pontosította az életrajzi kötetbeli idézetet is, amire Tarantino hivatkozott. A Linda Lee Cadwell által írt Bruce Lee: The Man Only I Knewban ugyanis nem a szerzőtől vagy magától Bruce Lee-től származott az a mondás, hogy ő akár Muhammad Alit is le tudná győzni, hanem egy újságírót idéztek, aki azt állította: „Azok, akik látták (Bruce Lee-t), biztos, hogy rá fogadtak volna Cassius Clay ellenében.”


(via Variety)