Tényleg élt a vonatozó, gazdit váró Hacsi, szobra is van Japánban

Richard Gere maga is ismerte a hűséges tokiói kutya szívmelengető történetét, pont ezért akart amerikai remake-et forgatni a japánok 1987-es Hacsikó című filmjéből.

A 2009-ben bemutatott Hacsi – A leghűségesebb barát 15 év elteltével is milliók kedvenc filmje, hiszen Richard Gere egy vonattal ingázó egyetemi professzort alakít benne, aki egy nap gazdátlan kutyakölyköt talál a vasútállomáson. Megsajnálja, hazaviszi,  és bár a felesége eleinte ellenzi a dolgot, végül a Hacsinak elnevezett, akita fajtájú kutyus náluk marad. És amikor Hacsi már elég erős lesz ahhoz, hogy lyukat ásson a kerítés tövébe, minden nap elkíséri a professzort a vonathoz, este pedig kimegy elé az állomásra.

Talán maguk a Richard Gere-rajongók sem mind tudják, hogy ez  a szívmelengető történet pont ugyanígy játszódott le 100 évvel ezelőtt Japánban!

1924-ben ugyanis a Tokiói Egyetem mezőgazdasági tanszékének professzora, bizonyos Hidesaburō Ueno valóban befogadott egy gazdátlanul kóborló akitát, akit Hacsikónak nevezett el. A kutya minden egyes munkanap végén hálásan üdvözölte a professzort Tokió Shibuya nevű vasúti megállójában, egészen 1925 májusáig, amikor a professzor agyvérzést kapott, és meghalt. A következő 9 évben azonban Hacsiko minden nap reménykedve várta a szeretett professzora érkezését, és pontosan akkor jelent meg az állomáson, amikor a vonata befutott.

 

Richard Gere és Hacsikó szobra a Shibuya vasútállomáson (forrás: Sankei/Getty Images)

 

Hacsikó idővel a hűség jelképe lett Japánban, 1934-ben még bronzszobrot is állítottak neki a Shibuya állomás előtt, pont ott, ahol a professzort várta.

A szobor manapság is kedvelt találkozási pont és turistalátványosság Tokióban – még maga Richard Gere is fotózkodott vele, miután sikeresen kilobbizta, hogy készüljön egy amerikai remake abból a japán filmből, amely már 1987-ben vászonra vitte Hacsikó nem mindennapi történetét.