Tilda Swinton: újabb elképesztő átalakulás

Egy 82 éves öregembert játszik új filmjében az Oscar-díjas sztár.

A Dario Argento klasszikusa alapján készült Sóhajok című horrorfilmben Swinton hármas szereposztásban tűnik fel: két női szerepen kívül ugyanis ő alakítja Dr. Josef Klemperer pszichoanalitikust is – bár a film készítői sokáig próbálták úgy beállítani, mintha az idős férfit egy Lutz Ebersdorf nevű német pszichológus játszaná, aki életében először vállalt filmszerepet.

A férfinak még egy hamis IMDb-adatlapot is létrehoztak, és a filmet rendező Luca Guadagnino álhíreknek nevezte azokat az értesüléseket, amelyek először leplezték le az azonosságot Ebersdorf és Tilda Swinton között. A színésznő azonban most tiszta vizet öntött a pohárba, és elárulta, hogy tényleg ő lapult a maszk alatt. A sztár azt is elmesélte, hogy a forgatáson naponta négy órát kellett arra áldoznia, hogy átalakítsák – a hitelesség kedvéért még férfi nemi szervet is kapott.

S miközben Swinton saját bevallása szerint poénból vállalta a szerepet, a rendező azóta elmesélte: azért tartotta fontosnak, hogy a film egyetlen kiemelt férfi karakterét nő formálja meg, mert a Sóhajok a boszorkányság köré épülő fő sztorija mellett a női identitásról is szól. Swinton egyébként elárulta: az volt a terve, hogy örökre titokban tartja Ebersdorf személyazonosságát, majd azt mondják, meghalt a vágási folyamatok során, és így a vége főcímbe berakhatták volna a „Lutz Ebersdorf emlékére” sort.

Lutz Ebersdorf. Forrás: Twitter / Lutz Ebersdorf

 

S habár a hoax lelepleződött, és a kamuszínész IMDb-oldalát is leszedték már, a móka a Twitteren még folytatódik. „Ebersdorf” a lelepleződéséről beszámoló híreket a „hazugság” kommenttel osztja meg, többször is kijelenti, hogy ő valós személy, sőt egyszer odáig megy, hogy igazából ő játssza Tilda Swintont, a színésznő összes filmjében ő játszotta, még a Michael Claytonért kapott Oscar-díja is megvan. (Kicsit gyanús ugyanakkor, hogy a Twitter-fiók csak szeptember eleje óta él, így nyilvánvalóan a film reklámkampánya miatt indították be).

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Tilda Swinton a felismerhetetlenségig elváltoztatott külsővel jelenik meg egy-egy filmben. A Grand Budapest Hotelben öregasszonyként láthattuk, de a Snowpiercerben és A zéró-elméletben sem lehetett ráismerni. Legújabb alakváltását, azaz a Sóhajokat november 8-án mutatják be a magyar mozik. A filmhez Thom Yorke, a Radiohead énekese írta a soundtracket, ami október 26-án dupla album formájában meg is fog jelenni, de a zenész szerencsére addig is mutat róla pár dalt.


(via The Guardian)