Több mint 40 év után újra együtt a Taxisofőr forgatókönyvírója és Richard Gere

Paul Schrader még az 1980-as Amerikai dzsigolóban rendezte a sztárt.

Miközben a világ legtöbb országában még be sem mutatták legutóbbi filmjét, a Master Gardenert, a 76 éves Paul Schrader olyan szédítő tempót diktál, hogy máris három következő projektjén gondolkodik. Állítólag még az idén elkezdi forgatni újabb közös együttműködését Richard Gere-rel, 1980-as rendezése, az Amerikai dzsigoló sztárjával.

Schrader – akit nemcsak rendezőként, hanem olyan kultfilmek forgatókönyvírójaként is ismerhetünk, mint például a Taxisofőr vagy a Dühöngő bika – Russell Banks 2021-es, Foregone című regényét viszi vászonra, amely egy haldokló dokumentumfilmesről szól, aki megkéri egykori tanítványát, hogy vegye filmre a halálos ágyán tett vallomásait.


A filmszakma arra tippel, hogy Gere a haldokló filmest játssza majd, de bizonyosan egyelőre nem tudni semmi közelebbit a projektről. Ez a produkció Schrader és az eredeti könyvet jegyző Banks újabb nagy találkozása is lesz egyúttal, hiszen a szerző korábbi műve alapján készült az alkotó Kisvárosi gyilkosság című, 1997-ben meglehetős kritikai siker közepette bemutatkozott thrillere is.

Schrader és Gere egy 2019-es eseményen. Forrás: Jamie McCarthy / Getty Images for National Board of Review


De Schradernek egyéb tervei is vannak: a The Playlist értesülései szerint felajánlott egy forgatókönyvet Elizabeth Mossnak, hogy A szolgálólány meséje sztárja az alapján forgassa le nagyjátékfilmes rendezői bemutatkozását. Várható emellett egy Paul Schrader – Antoine Fuqua-együttműködés is, mivel állítólag Schrader írja majd a scriptet a direktor Three Guns At Dawn című bűnfilmjéhez, amely három testvérről szól, egy mocskos zsaruról, egy sorozatgyilkosról és egy drogdílerről, akik ki nem állhatják egymást, ám a cselekmény egy pontján valamilyen módon patthelyzetbe kerülnek egymáshoz képest.

Sokan kételkednek, vajon az alkotó mindegyik most megszellőztetett projektjét megvalósítja-e a jövőben, de szakértők szerint számíthatunk rá, hogy igen, mivel hajlott kora ellenére az író-rendező még mindig igen gyorsan dolgozik. Az utóbbi években volt, hogy egy évben két filmje is kijött (A hitehagyott és a Dark 2017-ben), a fent említett Master Gardener munkálatainak évében egy másik műnek a forgatókönyvét is megírta (There Are No Saints), előtte egy évvel pedig Svindler címmel rendezett egy nagyszerű filmet.


(via The Playlist)