Tom Cruise-t jól megruházza egy múmia

És még Russell Crowe is megveri a Múmia forgatását bemutató videóban.

A Universalnak nagy tervei vannak az új Múmiával: a legújabb divat szerinti filmes univerzumot akarnak felépíteni, amiben egymásra szabadítanák a klasszikus horrorfigurákat, Drakulától Frankenstein szörnyéig. A Múmia lenne a sorozat felvezető darabja.

Elég furcsa ötlet a jelenbe helyezni, mai kütyük és kommandósok közé, hiszen egy szottyos fásliba bugyolált, oszló múmiáról elsőre leginkább egy Scooby Doo rajzfilm réme juthat az eszünkbe, amint a karját maga elé tartva, hörögve üldözi a kutyát és Bozontot. Igazi ponyva-szörnyeteg - ezért is volt kiváló ötlet az 1999-es feldolgozásban a 20-as évekbe helyezni a sztorit, amiben Pataky Attila riogatta sáskajárással és homokviharral Brendan Frasert.

Az új változatban Tom Cruise-nak sikerül felébreszteni a gonosz élőhalottat. Az alábbi kisfilm - ami alatt valamiért a Trónok harca legjobb zenéje szól - a szokásos szöveg mellett (mindenki nagyon tehetséges, mindenkivel öröm volt együtt dolgozni, mindenki szép és okos) ismét meggyőződhetünk arról, hogy Cruise nem szívbajos, ha veszélyes jeleneteket kell forgatnia, itt is adnak neki rendesen. A zéró gravitációs jelenetek különösen hatásosak.

A film rendezője, Alex Kurtzman meglehetősen ellentmondásos figura, sokan simán csak kutyaütőnek tartják. Karrierje elején Sam Raimi tévésorozatai körül (Xena, Herkules) sündörgött, később J.J. Abrams egyik famulusa lett. Roberto Orcival közösen több forgatókönyvet írt (Mission Impossible 3., A sziget, A Csodálatos Pókember 2., Transformers, Star Trek), köztük legendásan rossz filmekét is (Transformers 2 - A bukottak bosszúja, Cowboyok és űrlények). A Múmia a második rendezése.

Cruise mellett Russell Crowe is felbukkan és elég gonosznak tűnik, a címszereplőt pedig a legutóbb a Star Trek: Mindenen túlban dögös idegent alakító, ezúttal baromi félelmetesre maszkírozott  istennő (a filmben csak hercegnő), Sofia Boutella alakítja.