Tom Hanks legjobb filmjeit ajánlja a hétre az HBO GO

Hollywood egyik legkedveltebb sztárja nemrégiben szerencsésen felgyógyult a koronavírusból. Ünnepeljük ezt a jó hírt a színész öt filmjével a streamelős oldalon!

Forrest Gump (1994)

Tom Hanksnek két dolgot kiabálnak oda a rajongók az utcán a legsűrűbben: a Számkivetett-beli röplabdahaverja, Wilson nevét és azt, hogy „Fuss, Forrest, fuss! ” Utóbbi Robert Zemeckis ikonikus filmjében hangzik el. A Winston Groom regényéből készült imádnivaló alkotásban fel-felvillannak a XX. század legfontosabb eseményei (elnökváltások, a vietnami háború, a Watergate-botrány), de a nézőket – hála Forrest egyszerű, naiv világlátásának – az érdekli leginkább, újra együtt lesz-e a borsó meg a héja, azaz hősünk és gyerekkori szerelme, Jenny (Robin Wright).

Micsoda csapat (1992)

1943, Amerika. A férfiak jó része a fronton harcol, így sok más mellett a baseballjátékosok is hiánycikké válnak. Adódik az ötlet: nőkből álló csapatot kell toborozni. A férfiak gyepére lépő lányoknak azonban alaposan fel kell kötniük pasztell sportszoknyájukat, kezdetben ugyanis jóval több a hímsoviniszta ellendrukker. A lányok (többek közt Geena Davis és Madonna alakításában) edzője, az iszákossá lett egykori sztárjátékos Jimmy Dugan (Hanks) kezdetben nem veszi komolyan a feladatát, de aztán meglátja az igazi sportembert bennük. Penny Marshall (Segítség, felnőttem!, Fiúk az életemből) inspiráló dramedyje az összefogás erejéről is szól, ami kiváltképp aktuális üzenet napjainkban.

Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

Tom Hanks első Oscar-díját nyerte el Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) filmdrámájának főszerepében nyújtott megkapó alakításáért. A filmben a sztár egy menő jogászcég feltörekvő munkatársát alakítja: Andrew Beckett titkolja homoszexualitását és AIDS-betegségét; amikor arra mégis fény derül, koholt vádak miatt kirúgják a munkahelyéről. A férfi ezt nem hagyja annyiban, nagy nehezen, de talál egy olyan ügyvédet (Denzel Washington), aki előítéletei ellenére, szakmai hiúságból elvállalja a befolyásos cég elleni reménytelennek tűnő ügyet. A Philadelphia – Az érinthetetlen az egyik első fősodorbeli hollywoodi film volt, ami ilyen nyíltan beszélt az AIDS-ről és a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, a vele kapcsolatba hozható homofóbiáról.

A szerelem hullámhosszán (1993)

Nora Ephront a Harry és Sally után ismét Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában ezért a romantikus, drámai és vígjátékelemeket remek arányban keverő filmért, amiben hiába a kevés közös jelenet, Tom Hanks és Meg Ryan között elképesztően működik a kémia. A filmben Hanks egy özvegy férfit játszik, akinek kisfia aggódik magányos édesapjáért, ezért betelefonál egy késő esti rádióműsorba, amiben aztán a férfi kénytelen ország-világ elé tárni megható történetét, ami teljesen elvarázsolja az adást hallgató, Meg Ryan által alakított Annie-t. A Cary Grant és Deborah Kerr páros nevével fémjelzett klasszikus romkomot, a Félévente randevút megidéző végjáték az Empire State Building tetején még a romantikára kevésbé fogékonyak szívéhez is egész biztosan utat talál.

A végtelen szerelmesei – Az Apolló program (1998)

Az Apollo-13 készítése közben a főszerepet játszó Tom Hanks és a filmet rendező Ron Howard szenvedélyesen elkezdtek kötődni a témához, így elhatározták, hogy tesznek egy nagy lépést, és nagyszabású sorozat formájában dolgozzák fel Andrew Chaikin az űrkutatás emberi oldalára fókuszáló könyvét (A Man on the Moon). Hanks nemcsak produceri minősében dolgozott a projekten, de afféle házigazdaként minden rész elején hallhatunk tőle egy bevezető monológot, ő rendezte a nyitóepizódot és négy rész forgatókönyvének megírását is magára vállalta. A legendás Apolló-program kulisszái mögé kalauzoló, lenyűgöző látványvilágú 12 részes sorozatban John F. Kennedy híres beszédétől kezdve a jelentős mérföldköveken (beleértve természetesen a Holdra szállást is), sikereken és kudarcokon át egészen a program végéig követhetjük az eseményeket.