Tudod-e, mit jelent Darth Vader mellkasán a felirat?

Egyes elméletek szerint a Sith nagyúr öltözékén egy héber ima olvasható.

A Star Wars univerzum már régóta nemcsak a filmekben és sorozatokban, hanem a regényekben is tovább él, ráadásul ott vannak még a rajongói elméletek is.

Az már az első pillanattól világos volt, hogy Darth Vader öltözéke valamifajta létfenntartó funkciót lát el, és szörcsögő légzése arról is tanúskodott, hogy bárki is legyen az egyedi ruhában, nincs valami jó állapotban.

Daniel Wallace 2011-es könyve, a Darth Vader: A 3-D Reconstruction Log azt állítja, hogy a páncélon található egy sorozatszám: E-3778Q-1. James Luceno regényéből, a 2005-ös Sötét nagyúrból pedig kiderül, hogy a ruha szörnyen kényelmetlen volt, és Vadert dörzsölte és fájdalmat okozott neki. Amiről viszont sehol sem szólnak, az a mellkasán levő felirat, amit a rajongók igyekeztek megfejteni.

Forrás: InterCom

 

A héber fordítás

1997 óta kering a neten egy elmélet, ami szerint Darth Vader páncéljának mellkasán héber szöveg olvasható, aminek jelentése:

„Tettei sosem nyernek bocsánatot, míg meg nem érdemli.”

Úgy hangzik ez, mint egy ima, vagy részlet az Ószövetségből. Ám ha a feltételezett betűket ( מעשיו לא יסלחו, עד שיגיע) beírjuk a Google Fordítóba, a következőt kapjuk: „Tetteit nem bocsátják meg, amíg meg nem érkezik.” Ez így még árnyaltabb, de bárhogy keresték, se ezt, se bármi hasonlót nem találtak a zsidó rítusokban.

A rejtélyt fokozza, hogy bizonyos betűk fejjel lefelé szerepelnek, így egyáltalán nem bizonyos, hogy mit szimbolizálnak. Egyes feltételezések szerint a héber betűk igazából nem jelentenek semmit, és akik készítették Vader öltözetét, csak kimásoltak valahonnan pár idegen karaktert, bízva abban, hogy a héber eléggé szokatlanul fog hatni.

 

A Star Wars egyéni írásjelei

Forrás: Wookieepedia

 

A héber írás mellett van egy másik elmélet is a Star Wars-ban feltűnő, idegen szövegekre, ami igazából elég ritka, és először A Jedi visszatérben volt látható. Ez az úgynevezett Aurebesh, ami egy fiktív nyelv, és semmi köze sincs a héberhez. Ezen elmélet szerint Darth Vader mellkasán ezzel írták a szöveget. A nyelv 1994-ben kapott saját ábécét Stephen Crane játékgyártó jóvoltából.

 

(via Salshfilm)