Tudtad, hogy létezik szexjelenet-koreográfus?

Végül is valakinek ezt a munkát is el kell végeznie…

2018 novemberében még külön cikk szólt arról, hogy az HBO szexjelenet-koreográfusokat alkalmaz műsorai felvétele közben. Félévvel később viszont a nyugati filmes világban már meglehetősen elterjedtnek tekinthető ez a szakma – a fejlődés pedig a Harvey Weinstein-botrány után indult #MeToo mozgalomnak köszönhető, hiszen mindenki tiszta helyzetet akar teremteni a forgatásokon, és biztonságos munkakörnyezetet a dolgozói számára.

Forrás: YouTube / The Guardian

 

A The Guardian nemrégiben egy hétperces videóban mutatta be pontosan, mi fán terem ez a szakma: egy konkrét szexjelenet-koreográfus, Ita O'Brien segítségével tudhatunk meg mindent, amit csak lehet, erről a fontos szakmáról. O'Brien szerint ahogy egy tánc- vagy akciójelenetnél, úgy egy szexjelenet esetében is van koreográfia, hiszen ez is egy fizikai színművészeti tevékenység – amellett persze, hogy lelki és érzelmi vetületei is vannak.

A szexjelenet-koreográfus kifejezésnél így sokkal pontosabb az eredeti elnevezés, a nehezen fordítható intimacy coordinator (intim koordinátor), mivel a szakembernek a konkrét mozdulatok beállítása mellett a dolog érzelmi és pszichológiai vetületeivel is foglalkoznia kell: végeredményben ugyanaz a feladata, mint egy kaszkadőrkoordinátornak – azaz gondoskodni arról, hogy biztonságban legyenek a színészek.

Az intim koordinátorra pedig – aki egyébként filmeknél, tévés alkotásoknál és színpadi munkáknál egyaránt dolgozik – határozottan szükség van, hiszen a videó elején több színészt is megszólaltatnak, akik mind arról számolnak be, hogy nagyon kínosan érzik magukat a szexjelenetek forgatása során, és nagyon sebezhetőnek érzik magukat ilyenkor. De a szakember foglalkoztatása nem csak a színészeknek segít, a produkciónak is jót tesz, mert ha a színészek relaxáltabbak, sokkal hitelesebb lehet a szóban forgó képsor.

A színészek ugyanis ilyenkor intim testrészeikkel vesznek részt a munkában, ami sokak számára fenyegető dolog, és bántalmazva érezhetik magukat miatta. Ennek elkerülésében egyébként sokat segíthetnek a különböző intim eszközök, amelyek arra szolgálnak, hogy a nemi szervek ne érintkezzenek egymással – a kisfilmben be is mutatnak egy „pénisztartó zsákot”. A The Guardian videójában ezenkívül beleshetünk egy próbafolyamatba és egy konkrét jelenet felvételébe is.


(via The Guardian)