Újabb fesztiválon a magyar mozifilm

Velence és Sevilla után Göteborgban mutatkozik be Szőcs Petra első nagyjátékfilmje.

Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét – amelynek világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt – a neves Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál programjába is beválogatták.

A svédországi Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye. A januári eseményen évente több mint 500 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A Déva című alkotást a fesztivál „New Voices” (Új hangok) elnevezésű szekciójában fogják bemutatni. Itt olyan elsőfilmes rendezők műveit vetítik, akik egyéni filmes eszközökkel és kreatív történetekkel reflektálnak a jelenkor kérdéseire és problémáira. „Ezek a rendezők jelentik a filmes világ számára a legnagyobb reményt” – olvasható a fesztivál honlapján.

Déva. Forrás: Cirko Film

A Dévát január 25. és 29. között minden nap vetítik Göteborgban. A fesztivál szervezői így írnak a filmről:

„Csodálatos történet Erdélyből:

az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből.”

A Déva egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát. A filmet – amely Velence után a Sevillai Nemzetközi Filmfesztiválon is látható volt – valamikor 2019-ben mutatják be a magyar mozik.