Vajon melyik a rémisztőbb, a mese, vagy aki mesél?

Két horrorokra szakosodott írót zár össze a véletlen, vagy tán valami más egy, a világtól elzárt kunyhóban, aztán elszabadul mindkettejük fantáziája.

A horrorban az a jó, hogy már régóta ismert, ezerszer felhasznált sablonokból is boldogan lehet építkezni, akár veterán rendezőnek, akár egy lelkes amatőrnek, csak kell egy kicsi csavar a régi klisék használatában. Ismert színész se nagyon kell, meg hatalmas költségvetés, csak fantázia, lelkesedés és a műfaj mélyreható ismerete. Ezt mind kipipálhatják a Scare Me, avagy Ijessz rám készítői, akik nem csak a horror elemeit használták fel, de azokra vissza is köszöntek rendesen. Mert ez egy metahorror – ami furcsán hangzik, de lássuk, mitől az.

Adott egy kezdő író, Fred akinek nem megy a munka, ezért elvonul egy, a világtól elzárt faházba, persze a tél közepén, hogy na, majd ott megjön az ihlet. Hát, nagyjából odáig jut a sztoriban, hogy vérfarkasok, akiknek puskáik vannak. Fred béna, ez ebből is látszik, viszont egy nap futás közben összefut a csinos Fannyval, és rögtön kiderül – már csak azért is, mert a lány nem nagyon tartja titokban -, hogy ő is horrorokat ír, csakhogy nagyon sikereseket. Aztán az este, amikor Fred megint nekilátna dolgozni, elmegy az áram, és valami mocorog az ablak alatt – nem, nem egy vérfarkas puskával, hanem az új ismerős, aki azt javasolja, töltsék el az áramszünetet ijesztő történetek elmesélésével, aztán meglátják, kinek megy jobban a dolog. Döntőbírónak a játékba cibálják a pizzafutárt, aki történetesen horrorrajongó, és aki lelkesen mondja el véleményét, és a jelek szerint mindenben Fanny a jobb – más kérdés, hogy a sok megaláztatás és a feszültség mit hoz ki versenytársából, és ekkor hangzik el a kérdés: „Mit akarsz azzal a piszkafával?”

A filmet a férfi főszerepet is játszó Josh Ruben (Adam jobban tudja) írta és rendezte, a partnere pedig Aya Cash, (Káoszbrigád, Fosse/Verdon), a két mellékszerep Chris Reddnek és Rebecca Drysdale-nek jutott, a gyártó pedig a feltörekvő horrorspecialista Shudder stúdió. És ami már a most kijött előzetesben is zseniális, az az, hogy nem tudni, mi az elmondott mese, és mi az, ami valóban megtörténik, de gyanítom, hogy azt majd a kész filmnél sem fogjuk tudni egészen a legvégéig. A Scare Me egyébként a Sundance Filmfesztiválon debütált az év elején, és október 1-től lesz látható a különböző streaming szolgáltatóknál. Szerintünk egyszerre lesz vicces és ijesztő, és a jelek szerint még egzisztencialista drámának is elmegy majd.