Van tipped, melyik filmet kalózkodták le a legtöbben tavaly?

Segítünk kicsit: természetesen valami szuperhősös cucc.

A filmes kalózkodással foglalkozó Muso kutatócég adatai szerint 2022-ben az illegálisan streamelt és letöltött filmek 70 százalékát a Marvel és a DC szuperhősmozijai tették ki. Ezek közül is messze,

21 százalékkal vezet a legutóbbi Pókember-film, a Nincs hazaút, melynek összbevétele idén év elején 804,79 millió dollár volt.

Forrás: InterCom

 

A második a Matt Reeves-féle Batman 13 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Pókember: Nincs hazaút kvázi folytatása, a Doctor Strange az őrület multiverzumában áll a maga 10 százalékával.

Érdekes, hogy a tavalyi év egyik nagy mozis slágere, a Top Gun: Maverick csak az illegális filmezők 8 százalékát érdekelte. Ennek egyik oka talán az, hogy Tom Cruise ragaszkodott ahhoz, hogy minél tovább játsszák a filmet a mozikban.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A legtöbb esetben ugyanis

az illegális letöltés egybeesett azzal, hogy a film megjelent valamelyik digitális platformon,

így jó minőségben hozzá lehetett jutni. A moziteremben, kamerával felvett verziók a Muso elemzője szerint “silány élményt nyújtanak, és inkább a moziba terelik a nézőket”. Ez abból is látszik, hogy a Nincs hazaútból elég kevés kalózkópia készült addig, amíg csak a mozik vetítették.

(via Variety, NME)