Végre letartóztatták Harvey Weinsteint

Az akcióra több mint hét hónap után került sor, a szexragadozó producer áldozatai ünnepelnek.

Az egykor nagy hatalmú Weinsteinnek – akit október eleje óta immár több mint nyolcvan nő vádolt meg a szexuális bántalmazás valamilyen formájával, a zaklatástól a kényszerítésen át a nemi erőszakig – pénteken kellett megjelennie a manhattani kerületi ügyész irodájában, ahol feladta magát, és várhatóan legalább egy ügyben emelnek majd vádat ellene. Az eljárás során (2 millió dolláros óvadék ellenében) valószínűleg szabadlábon védekezhet.

Harvey Weinstein. Forrás: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

Lucia Evans színésznő 2004-es esetéről van szó, akit a férfi annak akarata ellenére, erőszakkal kényszerített orális szexre. De a New York-i nyomozók többször beszéltek Paz de la Huerta színésznővel is, aki azt állítja, Weinsein 2010-ben kétszer is megerőszakolta, így van esély arra is, hogy nemi erőszak miatt is eljárás indul ellene.

De nem New York az egyetlen, ahol a producer vádemelésre számíthat, hiszen Los Angelesben és Londonban is nyomozás folyik ellene. A Los Angeles-i hatóságok szerint várhatóan öt esetben tudnak majd eljárást indítani Weinstein ellen.

A letartóztatás örömteli hírére természetesen reagáltak a producer áldozatai is. Ashley Judd, az egyik első színésznő, aki beszélt róla, hogy a producer zaklatta, egyszerűen minden kommentár nélkül kirakta Twitter-oldalára a férfi letartóztatásáról beszámoló hírt. Asia Argento majdnem ugyanígy járt el, azzal a különbséggel, hogy ő a „bumm” szócska kíséretében osztotta meg a cikket.

Rose McGowan pár mondatos Instagram-bejegyzésben fejtette ki, hogy azért is örömteli ez az esemény, mert ő és vele együtt Harvey Weinstein oly sok áldozata már feladták a reményt, hogy a megerőszakolójuk valaha is bűnhődni fog. Egyúttal arra buzdítja sorstársait, hogy ezután se maradjanak csendben. McGowannel szemben Annabella Sciorra humorosan állt a dologhoz, és annyit tett ki:

„Tudja valaki, hol szerezhetnék erre jegyeket az első sorba?”


(via Variety)