Vérszívó vámpírok és isten kegyeltjei – a vörös haj a filmekben

Varázslók, kémnők, FBI-ügynökök és sellők népesítik be a vöröshajúak világát.

Számtalan képzettársítást beindít a vörös haj: lehet a szexuális vonzerő része, de akár gúny tárgya is. Az ókori görögök úgy vélték,

a vörös hajú emberek a haláluk után vámpírrá változnak,

ezért elhamvasztották a holttestüket. Az ókori Egyiptomban sem volt jobb sorsuk: itt egyszerűen feláldozták őket, mégpedig azért, hogy a közösséget, melynek ők is a tagjai voltak, elkerülje a balsors. A keresztény kultúrában egyenesen ördöginek tartották ezt a hajszínt, ezért ábrázolják Júdást vörös hajjal, noha egyetlen forrásban sincs erre bizonyíték. A trákok szerint viszont

a vörös hajú és kék szemű emberek őszinték és bátrak,

ráadásul isten kegyeltjeinek tartották őket. A vörös haj és zöld szem párosítás viszont nem volt valami szerencsés a középkori Európában, ugyanis ezeket az embereket gyakran tartották boszorkánynak, vérfarkasnak vagy vámpírnak. A vörös haj buja jellegét valószínűleg az adja, hogy a középkori Franciaországban a kurtizánoknak vörösre kellett festeni a hajukat, hogy meg lehessen őket különböztetni a többi nőtől.

A hajszín különlegességét jelzi, hogy Conan Doyle egy egész bűnügyet épített köré: a Rőt Liga (új fordításban: A Vörös Liga és A Vörös Hajúak Ligája) című Sherlock Holmes-novellában egy vörös hajú férfit úgy tartanak távol az boltjától, hogy felveszik a Rőt Ligába, amit kifejezetten vörös hajúaknak hoztak létre. Itt aztán egy mondvacsinált feladatot kap, ám egyik napról másikra megszűnik a Liga. 

A filmekben is kivételes hajszínnek számít a vörös, hiszen nem mindennapi karakterek viselik. Ezek közül szedtünk most össze tizenegyet.

 

Anne Shirley

A vöröshajú karakterek mintapéldánya, aki kezdetben minden hátrányát elszenvedi a tulajdonságának. Nem elég, hogy “Répának” csúfolják, de egyszer megpróbálja befesteni és zöld lesz. Ám sajátos észjárásának és kitartásának köszönhetően az árva kislány végül felnőtt nővé érik, aki elkápráztatja a körülötte lévőket.

Hol? Anna
Ki? Megan Follows

 

Dana Scully

Mulder tamáskodó társa, aki az FBI kötelékben térképezi fel a paranormális tevékenységeket. Lényegesen megfontoltabb és képzettebb, mint Mulder: orvosi végzettsége van, és az esetekhez is józanabbul áll hozzá. A tévésorozatok egyik legszexibb és legintelligensebb karaktere.

Hol? X-akták
Ki? Gillian Anderson

 

Gimli

Hosszú vörös szakáll és haj, valamint egy vagány harci fejsze: ezek jellemzi leginkább a törpét, aki csatlakozik a Gyűrű Szövetségéhez. Ő segít átjutni Gandalfnak Mória bányáin, és harctudását is latba veti a csatákban. Neve tüzet jelent, ami jól illik a haja színéhez.

Hol? A Gyűrűk Ura-trilógia
Ki? John Rhys-Davies

 

Ariel

Forrás: InterCom

 

A sellőlány hullámzó haja mára már ikonikus, el sem lehetne képzelni másként. Ugyanakkor eredetileg szőkének képzelték el, ám mivel úgy eléggé hasonlított volna Daryl Hannah-ra a Csobbanásból (aki szintén sellő), a Disney végül a vörös mellett döntött. Ariel találékony és kíváncsi, egy igazi kamasz, uszonnyal.

Hol? A kis hableány
Ki? animációs figura

 

Leeloo

Az Univerzum egyik legtökéletesebb lényének milyen hajszíne is lenne, ha nem vörös?! Leeloo-t azért küldték a Földre, hogy megmentse a világot a Nagy Gonosztól, ehhez pedig kiváló fizikummal és egészséggel rendelkezik. Érdekes, hogy az alkotók a film készítése közben döntöttek úgy, hogy a színésznő haját természetes barnáról vörösre festik.

Hol? Az ötödik elem
Ki? Milla Jovovich

 

Méregcsók

Forrás: Viasat 3

 

Dr. Pamela Isley botanikus egy félresikerült kísérlet miatt vált ember-növény hibriddé. Méregcsók ajkai tényleg halálosak és képes olyan feromonokat termelni, aminek segítségével magába bolondítja a férfiakat. 

Hol? Batman és Robin, Batman: A rajzfilmsorozat, Harley Quinn-sorozat
Ki? Uma Thurman, animációs figura

 

Sansa Stark

Forrás: Home Box Office

 

Hosszú utat tett meg a Trónok harcában: talán az ő jellemfejlődése a leglátványosabb a szériában. Sansa álmodozó hercegnőből egy érett, erős és politikailag is képzett nő lett, aki kellőképpen rafinált is. Saját jogán vált Észak uralkodójává, és a rengeteg tragédia ellenére mégsem keseredett meg.

Hol? Trónok harca
Ki? Sophie Turner

 

Ron Weasley

Az igazi lúzer, akinek az elején szinte semmi sem sikerül, mindenki rajta nevet és szinte mindenhez, amibe belekezd, egy nagy adag szerencsétlenség társul. Ron azonban idővel feltalálja magát, saját erejéből lép ki a pancser-szerepkörből. Bátor, hűséges és még vicces is – ő a varázsvilág rőthajú legendája, aki mágia nélkül is sokra vitte volna.

Hol? Harry Potter-filmek
Ki? Rupert Grint

 

Merida

Hosszú, göndör, vörös hajával Fergus király lánya nem egy szokásos Disney-hercegnő. Sőt, még csak a hercegnő-szerepkörhöz sem passzol igazán: makacs és lázongó, kissé olyan, mint egy szárazföldi, skót Ariel. 

Hol? Merida, a bátor
Ki? animációs figura

 


Natasha Romanoff

Forrás: Marvel

 

A rafinált kémnő, Fekete Özvegy bár gyakran változtatja a nevét és kinézetét, leggyakrabban ikonikus vörös hajjal jelenik meg. Nem véletlen, hogy beválogattuk a 10 legkeményebb kémnőt felvonultató listánkra is, Natasha minden szuperképesség nélkül állja meg a helyét a szuperhősök közt, ahol egyszerre tud gyengéd és halálos lenni.

Hol? Marvel-filmek
Ki? Scarlett Johansson

 

Kovakövi Vilma

Az már önmagában is elég, hogy kibírja a hebehurgya Frédit. Vilma tartja egyben a családot a rendhagyó kőkorban: erős és találékony, nem egyszer ő hozza rendben a dolgokat, amiket Frédi összekutyult. Ráadásul rímekben beszél magyarul.

Hol? Frédi és Béni, A Flintstone család, Flintstones 2. - Viva Rock Vegas
Ki? Elizabeth Perkins, Kristen Johnston, animációs figura

 

(via Faceoff, Múlt-kor)