Vidám karácsony: nézd újra az évezred legszerethetőbb vígjátékait!

Még messze a 21. század vége, de már épp elég eltelt belőle ahhoz, hogy visszanézzük az eddigi legkellemesebb vígjátékokat. Sok ütős darab kimaradt a válogatásunkból, mert nem a legjobb vígjátékokat kerestük, hanem azokat, amik elé akár a családdal együtt is le lehet ülni karácsony táján filmet nézni.

Durr, durr és csók (2005)

Ugyan karácsonykor játszódik, és a humor mellett romantikát is tartalmaz, sajnálatos módon ritkán szerepel a karácsonyi filmek listáján ez a gyöngyszem. A Halálos fegyver-filmeket forgatókönyvíróként jegyző Shane Black első rendezése volt az a film, amiben Robert Downey Jr. újra lehetőséget kapott, miután a botrányos korszaka után összeszedte magát. Itt egyszerűen tökéletes komikus párost alkotnak Val Kilmerrel, aki hollywoodi detektívként elvileg egy filmszerepre készítené fel, de belekeverednek egy valódi gyilkossági ügy megoldásába.



Erőszakik (2008)

Szintén karácsony idején játszódik ez a fekete humorral bőven átitatott gengszterfilm, amiben Colin Farrell alakít zseniálisat. A színész kezdő bérgyilkosként csúnyán elrontja az első munkáját, majd két hét kényszerpihenőt tölt Bruge-ben egy idős kollégával, amíg várják a nagyfőnök hívását. Ez alatt az idő alatt meglepően sok őszinte, emberi pillanatot hoz elő a párosból a várakozás. A végén betoppanó vérszomjas nagyfőnököt Ralph Fiennes játssza, akinél dühösebben még nem vertek szét telefont filmben.



Napos oldal (2012)

Nemcsak vígjáték, de dráma és romantikus film is egyben a Napos oldal, aminek a két főszereplője jó mélyről indul, hogy aztán egymás kezét fogva másszanak ki a gödörből. Bradley Cooper és Jennifer Lawrence párosa nagyon más, mint a tipikus romkomok mézes-mázas, rózsaszín szereplői, és azt üzeni, hogy mindenki lehet boldog a hibáival együtt. A film ugyanabban az évben jött ki, mint az első Éhezők viadala, és itt a Winter’s Bone után újra megmutatta Jennifer Lawrence, hogy ha olyan a szerep, tud játszani.

 

A család kicsi kincse (2006)

Rétegfilmnek mondható, de a Napos oldalhoz hasonló hangulatú A család kicsi kincse, amiben egy nagyon furcsa család vág neki Kaliforniának, hogy a legkisebb lányuk, a duci és szemüveges Olive indulhasson egy gyerekszépségversenyen. Itt mindenki olyan, mint egy kedves, elfuserált karikatúra, és ez nyilván egymás után hozza a humoros helyzeteket. A road movie ügyesen egyensúlyozik a dráma és a vígjáték között, hogy a végére a család egymástól eltávolodott tagjait is közel hozza egymáshoz.

 

Égető bizonyíték (2008)

Ha már túl sokszor láttátok a Nagy Lebowskit, akkor elő lehet venni az Égető bizonyítékot, amiben Brad Pitt fogalmatlan fitneszedzőként próbál a nagyfiúkkal játszani. A Coen testvérek krimi-vígjátékában egy kirúgott CIA-ügynök elhagyott visszaemlékezései kavarják fel az állóvizet, és indítják be minden idők legbalfácánabb zsarolóit. Nem ez Coenék legerősebb alkotása, viszont olyan az egész, mint egy nagy közös hollywoodi csínytevés Brad Pittel, George Clooney-val, John Malkovich-csal, Frances McDormanddal és Tilda Swintonnal.



A Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson a szerethető és szemet gyönyörködtető filmek specialistája, és a Grand Budapest Hotel a legkönnyebben befogadható filmje. Bár végül nem Magyarországon forgatták, egy képzeletbeli magyar hegyi hotelben játszódik, ahonnan az évszázad műkincsrablásának szálai indulnak. Közben még a kisebb szerepekben is olyan sztárok bukkannak fel, mint Jeff Goldblum, Edward Norton, Bill Murray vagy Harvey Keitel.


Felkoppintva (2006)

Egy ambiciózus fiatal tévést előléptetnek, ezért csap egy görbe estét a nővérével, de álmában sem gondolná, hogy nyolc héttel később egy pozitív terhességi tesztet tarthat a kezében. Az apa ráadásul egy igazi semmirekellő, mégis megpróbálnak mind a ketten felnőni a gyerekneveléshez. Judd Apatow és csapata a kétezres évektől kezdve rengeteg olyan vígjátékért felel, amik pont a megfelelő arányban vegyítik a vígjátékot az őszinte, emberi pillanatokkal, és a Felkoppintva még mindig az egyik legjobban sikerült filmjük. 



Rocksuli (2003)

Jack Black azóta sem volt annyira elemében, mint amikor áltanárként szervezett rockegyüttest egy rábízott iskolai osztályból. Bár a szereplők karikaturisztikusak és a finálé sablonos, Richard Linklater filmje a könnyed szórakozás mellé igazi szívet melengető élményt ad.

 

A pofonok földje (2004)

Stephen Chow komoly komikusi karriert futott be Hongkongban a nyolcvanas évektől a humor egy különlegesen pihent ágazatát művelve. Ezt vitte tovább rendezőként A pofonok földjében is, amiben szerencsétlen csavargóként az a legnagyobb vágya, hogy bekerüljön a menő baltás maffiába. Az előző filmjéhez hasonlóan legbelül ez is a kungfu szeretetéről szól, így mindenféle meglepő helyeken rejtőző nagymesterek kerülnek elő, hogy szembeszálljanak a gengszterekkel.