Viggo Mortensen 10 legjobb szerepe

A ma 59 éves Mortensen Hollywood egyik legkevésbé hollywoodi sztárja, aki játszik spanyolul, franciául és dánul is, lehetőleg kalapban, és mindig képes tökéletesen azonosulni szerepével. És egy zseni.

 

Távol az emberektől (2014)

Viggo Mortensennek tulajdonképpen a western fekszik a legjobban, és ez a francia és spanyol nyelven forgatott film is minden szempontból megfelel a műfaj szabályainak. Csak nem a Vadnyugaton járunk a 19. században, hanem Algériában, 1954-ben, ahol a függetlenségi háború szele a távoli völgyet is eléri. Daru, a francia hadsereg egykori katonája, ma pedig a falusi iskola tanára, spanyol ősöktől született Algériában, ezért a helyiek és a gyarmatosítók egyaránt idegennek tartják. Amikor vonakodva beleegyezik, hogy a gyilkossággal vádolt disszidenst elkíséri a körzeti rendőrőrsre, nem várt események sorozata veszi kezdetét. A két különböző embernek össze kell fogni, ha életben akarnak maradni, és mindezt Nick Cave zenéjére teszik!

 

Az út (2009)

A Cormac McCarthy azonos című regénye alapján készült film nem randihoz való és nem növeli az életkedvünket, sőt. A valaha készült egyik legsötétebb, legkilátástalanabb filmek egyike, amelynek főhőseként Mortensen is úgy néz ki, mint a saját szelleme egy rossz napon. A szerep kedvéért alig evett és alig aludt, vagy 20 kilót fogyott, és az egész forgatás alatt ugyanabban a ruhában maradt, ki is lökdösték a közeli kisboltból, mert azt hitték, környékbeli csöves. Ő a filmbéli, névtelen apa, aki kisfiával egy posztapokaliptikus tájon igyekszik eljutni a távoli óceán partjára, miközben ezernyi veszély leselkedik rájuk, leginkább kannibálok formájában, és senkiben sem bízhatnak.

 

 A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége (2001)

Viggo legemlékezetesebb karaktere a filmtörténet egyik azonnal klasszikussá váló figurája is egyben, Aragorn, az Északi Dúnadánok tizenhatodik vezére, Elendil egyenes ági leszármazottja és Isildur örököse, a gondori trón várományosa, a Vándor. Peter Jackson minden szempontból tökéletesen vitte vászonra J. R. R Tolkien regényfolyamát, de a szereposztás vitte igazán sikerre a LoTR filmeket, és az ekkor még viszonylag ismeretlen Mortensen érdekes módon az utolsók közé tartozott, akiket beválogattak, olyannyira, hogy már elkezdődött a forgatás, amikor ő aláírta a szerződését. És amikor először meglátjuk őt a Pajkos póni fogadó egyik hátsó termében, sötétbe és hallgatásba, no meg a köpenyébe burkolózva, pipával a kezében, az egy filmtörténeti pillanat!

 

Erőszakos múlt (2005)

Ez volt Viggo Mortensen és a kanadai David Cronenberg első közös munkája, alapjául pedig meglepő módon egy képregény szolgált. Hőse egy kisvárosi kávézó tulajdonosa, akihez egy szép napon beállít két rosszarcú, erőszakoskodó alak, akiket rövid úton és elég véresen elintéz. És ezzel felhívja magára a figyelmet, annyira, hogy még a felsége is kezdi őt más szemmel nézni. Utol is éri eddig oly gondosan takargatott múltja, ami leszámoláshoz vezet az ír maffiával, amelynek a saját bátyja is tagja. Ez volt Viggo addigi legerőszakosabb munkája, de az erőszak itt nem öncélú, és fantasztikus látni, hogy hősünk átlagemberből egy pillanat alatt gyilkológéppé válik – többször is.

 

Eastern Promises - Gyilkos ígéretek (2007)

Nem véletlen, hogy az Eastern Promises az Erőszakos múlt párdarabja, hiszen mindkettőt David Cronenberg rendezte, és mindkettőnek Mortensen a főhőse, aki egy olyan gengsztert alakít, aki saját szervezete ellen fordul. És ez a szervezet most a londoni orosz maffia, amelynek a széttetovált, hidegvérű Nyikolaj az egyik „hadnagya”, aki a főnök bizalmasa és annak fiának legjobb cimborája. Csakhogy a szervezet életét egy fiatal lány halála zavarja meg, aki egy naplót hagy maga után, és a kórház egyik szülésznője (Naomi Watts) megpróbál utánajárni a dolognak. És, ahogy a másik filmben, Mortensen, aki a szerep kedvéért beutazta Oroszországot, és oroszul tanult, itt is lenyom egy elképesztően brutális harcjelenetet, ezúttal meztelenül. Jött is az Oscar-jelölés, de a díjat végül Daniel Day Lewis vitte haza.

 

Appaloosa - A törvényen kívüli város (2008)

Ed Harris és Mortensen már az Erőszakos múltban is játszottak együtt, most pedig Harris a rendező és a főhős is egy vadnyugati kisváros, a címbeli Appaloosa seriffje, Virgil Cole, Viggo a helyettese és legjobb barátja, ellenfelük pedig Jeremy Irons, a gonosz marhabáró, akinek egész hadserege van. Nincs nagy csavar, és a film nem sokban tér el a western klasszikus és nagyra becsült szabályaitól, de a hangsúly nem a harcon, hanem a két férfi barátságán van, Harris és Mortensen párosa pedig tökéletesen működik. Az itt kackiás bajuszt viselő Mortensen ekkor már óriási sztár volt, és le a kalappal előtte, hogy hajlandó volt másodhegedűst alakítani barátja mellett.

 

Hidalgo - A tűz óceánja (2004)

És ismét egy western, Viggo pedig újra kalapban, de ezúttal sem a Vadnyugaton járunk, hanem a Szaharában, valamikor a 19. században. Frank T. Hopkins, a hajdani cowboy annak idején maga volt a két lábon járó legenda, mára azonban a férfi és kedves lova, a Hidalgo nevű musztáng napja leáldozott, ám egy különös meghívást kap. Hopkinst - első amerikaiként - meghívják az arábiai sivatag lélekölő terepén megrendezendő A tűz óceánja elnevezésű 3000 mérföldes túlélési versenyre. A Hidalgo, amelyben Mortensen a legtöbb lovastrükköt maga hajtotta végre, a régi idők kalandfilmjeit idézi, és ilyen szempontból különös és frissítő élmény.

 

Alatriste kapitány (2006)

Ez kérem a spanyol film történetének legdrágább alkotása, amely az Arany Század végén játszódik, az 1600-as évek végén, amikor Spanyolország Európa legerősebb hatalma volt, és a nagyszerűen kiképzett spanyol hadsereg legyőzhetetlen volt. Ennek volt kapitánya Alatriste, aki az egyszerű katonából lett zsoldos kapitány és párbajhős, aki harcol Németalföldön és a franciák ellen is, majd a kor intrikáinak útvesztőjében találja magát. Mortensen annak idején spanyol szakon diplomázott, így aligha okozott neki nehézséget spanyolul teljesen hitelesen végigjátszani a filmet, és kalandorként is nagyszerű. A Rocroi-i ütközet a filmből pedig a Youtube egyik legkeresettebb csatajelenete.

 

Séta a Holdon (1999)

Viggo családi hátterét, kalandos fiatalkorát ismerve nem csoda, hogy a hippiszerep is nagyszerűen illik hozzá, márpedig filmünk a legnagyobb hippi ünnep, a Woodstock-i fesztivál idején játszódik. Hősnőnk Pearl, a fiatal háziasszony úgy érzi, a nagy idők elsuhannak felette. Nyaralásuk alatt megismerkedik Walkerrel, az üdülőtelepen női ruhát áruló utazóügynökkel, akivel merész szexuális viszonyba kezd, és megváltozik egész élete, miközben magára hagyja szeretett férjét és kislányát, legalábbis egy időre. A csodás és oly kevéssé becsült Diane Lane gázsija egy részéről mondott le, hogy Mortensennel filmezhessen együtt, a férjet pedig egyik kedvencünk, Liev Schreiber alakítja.

 

Indián vér (1991)

Ez volt Mortensen első nagy lehetősége, még nem a kiugrás, de a szerep, ami kapcsán tényező lett Hollywoodban, és mindezt Sean Penn-nek köszönheti, aki itt ült először a rendezői székbe, történetét pedig egy Bruce Springsteen szám ihlette. Hőse Frank Robert, a család fekete báránya, vietnami veterán, aki már börtönben is ült, aki úgy dönt, hogy hazaköltözik Nebraskába. Joe, a bátyja a helybéli seriff, aki bármi áron fenntartja a rendet, és aki boldogan készíti elő a terepet, hogy öcsikéje minél könnyebben beilleszkedjen, de nem találják meg a közös hangot, és elkeseredett harc kezdődik a testvérek között. Viggo olyan meggyőző volt negatív hősként, hogy évekig csak rosszfiúkat játszott.