Werkvideó készült az új magyar kémfilmhez, amiben Kulka János is visszatér

A játszmában, ami A vizsga című film folytatása, visszatér Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter, új főszereplőként pedig Staub Viktória csatlakozott a csapathoz.

Június 9-én mutatják be a magyar mozikban A játszma című filmet. Köbli Norbert A vizsga és A játszma forgatókönyvírója kiemelte:

A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam.

Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején.”


„Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni.”

– hangsúlyozta Fazakas Péter rendező.

Kulka János a forgatáson hatalmas akaraterővel, rendkívüli önfegyelemmel, óriási erőbedobással dolgozott. Minden feladatot maga oldott meg, kaszkadőrdublőrt semmihez nem vett igénybe. Éjjel, nappal, hidegben, melegben helytállt: úszott éjszaka a pilismaróti víztározó jéghideg vízében, de futott lélekszakadva a fehérvárcsurgói erdő vaksötétjében is.


„Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot”

– mondta A játszmáról Kulka János. „Nagy feladat volt, igazi főszerep és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság... De legyen ez inkább meglepetés.”


A játszma
sztorija 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A játszma történetében nem lehet tudni, hogy Markó pontosan milyen állapotban van: mennyi maradt vissza a betegségéből, mire emlékszik, mire nem, hogyan érzékeli, értékeli a külvilág változásait. Nem ismerjük a motivációt, a céljait, egy titokzatos férfi, maga a sötét, fekete lyuk. Amikor egy színész olyan szerepet játszik, amit magánemberként a saját bőrén már megtapasztalt, az olyan mély tudással, bölcsességgel, egyfajta derűvel tölti fel a filmbeli jelenlétét, ami máshonnan nem eredeztethető. Ez egy kegyelmi állapot, ami óriási pluszt ad az alakításához. Én ezt a csodát látom, érzem Kulka játékában” – összegezte még a forgatás alatt Fazakas Péter.

A játszma 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba az InterCom forgalmazásában.