Wesley Snipes 60 éves, íme 6+10 érdekesség róla

Woody Harrelson és Sylvester Stallone országos cimborája, a '90-es évek akciófilmes ikonja, aki végül 3 évet ült börtönben adócsalásért. Michael Jackson-klippel indult a karrierje, a Pengével pedig akkora sztár lett, hogy még Robert Downey Jr. is tőle tudakolta a sikeres képregényfilm titkát.

1962. július 31-én született a floridai Orlandóban Wesley Snipes amerikai színész, filmproducer és harcművész. Ő volt a '90-es évek egyik legnagyobb akciósztárja, aki az 1998-ban bemutatott Pengével indította el a Marvel-képregényadaptációk máig tartó áradatát, a hollywoodi karrierje azonban mégis megfeneklett a híres-hírhedt adócsalási ügye miatt, ami miatt 2010 és 2013 között börtönben is ült. Alábbi cikkünkben számos érdekességet gyűjtöttünk össze az 57-es utas, A pusztító és a Penge-trilógia 60 éves sztárjáról.

Wesley Snipes a 2022-es Oscar-gálán (forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty)

 

1. Már gyermekkorában is színész és táncos akart lenni. 12 évesen már színdarabban szerepelt, majd az érettségi után azonnal beiratkozott a manhattani színművészeti főiskolára. Musicalszínészi karrierre vágyott, de a tervei füstbe mentek, amikor a szülei elváltak, így az édesanyjával és három húgával kénytelen volt visszaköltözni Floridába. Később azonban ismét elment  New Yorkba, ahol felvették az egyetem drámatagozatára. Az iskola sikeres elvégzése után társalapítója lett a Struttin' Street Stuff nevű színésztársaságnak. Bár már ekkor különböző reklámokban szerepelt, és Broadway színpadán is bemutatták a The Boys of Winter című színdarabját, egy ideig telefonszerelőként volt kénytelen dolgozni.

2. Falhoz szorította Michael Jacksont! Persze valójában nem volt semmiféle purparlé közöttük, ez csak az 1987-es Bad című Michael Jackson-sláger videóklipjében történt meg. Wesley Snipes egy baseballsapkás-napszemüveges-kapucnis, nagyvárosi keményfiút alakított, aki a falhoz nyomja a pop hercegét, aki szerinte a többi bandataghoz képest „nem elég csibész” – vagyis miatta kezdi el Jacko a saját igazát bizonygatva énekelni, hogy „I'm bad, I'm bad”. A kisfilmnek is beillő, 18 perc hosszúságú videóklipet egyébként Martin Scorsese rendezte, és ez váratlanul új ajtókat nyitott meg Wesley Snipes számára is.

 

3. Részben a Badnek köszönhette a hollywoodi karrierjét. A klipet ugyanis Spike Lee is látta, és egyből felkeltette a figyelmét a lezser utcai bandatagot alakító Wesley Snipes. Rögtön szerepet ajánlott neki a zenéről szóló Mo' Better Bluesban, Denzel Washington és Samuel L. Jackson oldalán. A fiatal színész akkora hatást gyakorolt a rendezőre, hogy Lee következő filmje, az 1991-es Dzsungelláz stábjába is bevette.

4. A sportolói múltja is jól jött az akciósztársághoz. Snipes 12 éves kora óta gyakorolja a harcművészeteket. Fekete övet szerzett shotokan karatéban, de járatos többek között a hapkidóban, a brazil dzsúdzsucuban, a kungfuban és capoeirában is. Jó kiállása kapóra jött olyan sportfilmekben is, mint a középiskolás amerikai focistákról szóló 1986-as Vadmacskák, vagy a bajnokesélyes baseballcsapat összekovácsolódásáról szóló 1989-es A nagy csapat.

5. Majdnem ő lett Geordi La Forge a Star Trek - Az új nemzedékben. Végül a szerepet LeVar Burton kapta meg a sorozat 1987-es indulásakor. Wesley Snipes ugyanis ekkor még csak egy feltörekvő fekete színész volt, így a Paramount stúdió úgy döntött, jóval kevesebb kockázatot jelent, ha a jellegzetes látókészüléket viselő karaktert inkább a Gyökerek tévésorozat sztárja alakítja. „Kárpótlásul” a Paramount vezetősége adott neki egy kis szerepet az Alkalom szüli az orvost című Richard Pryor-filmben, amelyben Snipes egy mentőautó sofőrjeként volt látható.

 

6. Majdnem ő lett a Fekete Párduc – a '90-es években! Manapság a 2020-ban elhunyt Chadwick Boseman neve egyet jelent a Marvel-moziverzumban T'Challával, Wakanda királyával. A Fekete Párduc  2018-ban került a mozikba, de eredetileg már évtizedekkel korábban tervben volt egy ilyen film elkészítése. Snipes pár éve ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a vele elképzelt Fekete Párduc-filmterv anno számos sebből vérzett: a Marvel akkor még egy viszonylag új játékos volt a filmiparban, és közel sem az a kasszasiker-gyáros óriásvállalat, mint manapság, ráadásul megfelelő forgatókönyvet és jó nevű rendezőt sem sikerült keríteni a projekthez, így végül jegelték.

7. Országos cimborák Woody Harrelsonnal. Snipes az 1992-es Zsákolj, ha tudsz! című filmben a Cheers tévésorozat ünnepelt sztárjával, Woody Harrelsonnal állt össze, hogy felmossák a padlót az utcai kosarasokkal, akik alábecsülik Billy (Harrelson filmbéli karaktere) labdakezelési képességeit. A két sztár azonban nem ebben a sportfilmben szerepelt először együtt, hanem az 1986-os Vadmacskákban, és azóta is nagyon jó barátok. Olyannyira, hogy Harrelson még egy szívélyes hangú levelet is írt Snipesról az adócsalás miatt elindított pere alatt, melyben „igazi világpolgárnak” nevezte országos cimboráját – ám sajnos ez nem volt elég ahhoz, hogy Snipes megmeneküljön a börtöntől (lásd alább).

Woody Harrelson és Wesley Snipes a Zsákolj, ha tudsz! című filmben (forrás: InterCom)

 

8. Szándékosan alátett Keanu Reevesnek, hogy ne ő legyen a Zsákolj, ha tudsz! másik főszereplője. Snipes és Harrelson remekül játszottak együtt ebben a kosaras filmben, nem kis részben azért, mert a való életben is megvolt az összhang közöttük. A filmbéli párosuk ütőképességéért Snipes a civil életben is sokat tett, mivel vele hamarabb leszerződtek, mint ahogy Woody Harrelson képbe került volna, mint Billy Hoyle, akinek a szerepéért többek között Keanu Reeves is versengett. Snipes viszont mindenképpen azt szerette volna, ha Woody  Harrelson lesz a filmbéli partnere, ezért Reeves próbafelvételén szándékosan kínosan viselkedett, hogy ezzel is Harrelson esélyeit növelje. Az Entertainment Weekly magazinnak 1992-ben így nyilatkozott erről:

[Reeves] improvizált, és mondott valamit, amire természetes reakciót várt volna tőlem. Én viszont csak úgy otthagytam őt, mint a szennyest.

9. A Penge-filmek után akkora sztár lett, hogy Robert Downey Jr. is tőle kért szakmai tanácsot. Nem túlzás kijelenteni, hogy az 1998-as Penge sikere nélkül biztosan nem lenne a mostani Marvel-moziuniverzum az, ami: egy kérpegényadaptációkkal fixen dollármilliókat fialó marketingcsoda, ami évtizedek óta uralja a filmipari trendeket, és egész biztos, hogy még újabb évekig fogja. Tulajdonképpen még maga Robert Downey Jr. is Wesley Snipesnak köszönheti, hogy másodszorra is meredeken felívelt a hollywoodi karrierje, amikor bedurrant a Marvel-gyár a 2008-as Vasemberrel. Snipes ugyanis 2014-ben a Telegraph-nak felidézett egy telefonbeszélgetést, amelyet Robert Downey Jr.-ral folytatott le anno, és amelyben megosztott néhány bölcsességet az ideges színésszel azzal kapcsolatban, hogyan kell tisztességgel viselni egy esetleg kasszát robbantó képregényfilm következményeit:

Emlékszem, valóban felhívott, de akkoriban nem válaszoltam a hívásra. Robert [Downey Jr.] nagyon aggódott a Vasember előtt, és próbálta megtudakolni, milyen érzés lehet eljátszani egy képregényfigurát, hiszen én már leforgattam addigra a Penge-filmeket. Nem azt mondom, hogy... Na jó, de! Minden elismerést magamra vállalok a Vasemberként elért sikeréért.
Wesley Snipes a Penge című film főszerepében (forrás: Flamex)

 

10. Lefitymálóan nyilatkozott a Shaft remake-ről, miután nem ő lett a főszereplője. John Singleton rendező ugyanis eredetileg neki szánta az ikonikus címszerepet a 2000-es Shaftben, ám azt végül Samuel L. Jackson kapta meg. Snipes állítólag „erkölcsi okokra” hivatkozva lépett vissza, az ekkortájt adott interjúkban viszont már rendszeresen beszólt az alkotóknak (bár állítása szerint sosem Samuel L. Jackson személyével volt problémája, ő magát a filmet bírálta).

Csak egy Shaft van: Richard Roundtree. Ha remake-et akarsz belőle forgatni, akkor csak egy ember van, aki ezt meg tudja csinálni: Snipes, és pont. Felajánlották nekem is a szerepet, de a film szörnyű volt. Borzalmas. Nemcsak az afroamerikai kultúrát sértette, hanem mindent, amitől Shaft egy ikon volt.

11. A lányának köszönheti, hogy nem halt meg 2001. szeptember 11-én. Az ikertornyok összeomlásakor ugyanis Snipes New York-i lakása is megsemmisült. Szerencsére a terrortámadás idején épp Kaliforniában volt a feleségével és a kislányával, Iset Jua-T-vel, aki 2001 júliusában született. Így emlékezett vissza később az esetre:

Los Angelesben nevelgettük [2001 szeptemberében], mert van egy hagyomány, hogy újszülöttel nem utazik az ember.

12. Róla mintázták a Tekken videójátékok egyik karakterét. A 2004-ben debütáló Tekken 5-ben bukkant fel egy Raven nevű karakter, aki kiköpött olyan, mintha A pusztító szőke fenegyereke, Simon Phoenix felvette volna Penge bőrcuccait egy jó kis verekedéshez.

 

13. Nem jöttek ki vele jól az emberek a Penge 3 forgatásán. A '90-es és a 2000-es évek egyik legmenőbb akciósztárja a 2000-es évek közepére szinte teljesen kikopott Hollywoodból. Ennek az oka részben az volt, hogy 2004-es sikerfilmje, a Penge: Szentháromság kanadai forgatása után egyre többen kezdtek el pusmogni olyanokat, hogy „ó, hát tudod, hogy Snipesszal csak a baj van.” Egyik kollégája, az Emmy-díjas Patton Oswalt igen durva dolgokat állított róla egy 2012-es A.V. Club-interjúban: többek között azt, hogy a forgatáson Snipes fojtogatta David S. Goyer rendezőt, aki az eset után kénytelen volt testőrséget verbuválni magának Vancouver legkeményebb motoros bandájának tagjai közül. Ha épp nem balhézott, akkor viszont naphosszat csak a lakókocsijában füvezett, és a rendezővel is csak post-iteken keresztül volt hajlandó kommunikálni, amiket mindig úgy írt alá, hogy „a Penge”. Sőt, sokszor annyira a karakterben volt, hogy amikor bemutattak neki valakit a stábból, csak annyit mondott: „Én vagyok a Penge.” Amikor Oswalt egy Garbage azaz Hulladék feliratú pólót viselt épp a forgatáson (ami akár az azonos nevű rockbanda iránti rajongását is kifejezhette), a sztár nekitámadt azzal a szöveggel, hogy „miért ilyen rasszista f*szkalap”. Snipes pár éve az összes fenti vádat cáfolta egy interjúban:

Ha megpróbáltam volna megfojtani David Goyert, valószínűleg most nem beszélgetnénk itt. Ha egy izmos fekete fickó fojtogatni kezdi a film rendezőjét, akkor börtönbe kerül, azt garantálom! És szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy én voltam a film egyik producere. Rendelkeztem a rendező írásos jóváhagyásával, nem egy sima leszerződött színész voltam. Felhatalmazásom volt megmondani dolgokat, diktálni, döntéseket hozni. Ez sok ember számára bizonyára nehezen feldolgozható helyzet volt, berzenkedtek tőle.
Wesley Snipes a Penge: Szentháromságban (forrás: InterCom)

 

14. A Vadmacskákért még csak 30 ezer dollárt kapott, a Penge 3-ért már 13 milliót. A két film között eltelt 18 évben eképpen alakult a gázsija:

  • A pusztító (1993): 4 millió dollár
  • Halálugrás (1994): 7 millió dollár
  • Pénzvonat (1995): 5 millió dollár
  • A rajongó (1996): 7 millió dollár
  • Gyilkosság a Fehér Házban (1997): 10 millió dollár
  • Penge (1998): 8 millió dollár

15. Milliókat síbolt el, börtön lett a vége. 2006-ban emeltek vádat Snipes ellen az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvés vádjával, valamint amiatt, hogy szándékosan nem nyújtotta be határidőig a szövetségi jövedelemadó-bevallást. A vád szerint ugyanis hamis adóbevallást és 4 millió dolláros hamis adó-visszatérítési igényt adott le az 1996-os évre vonatkozóan, valamint egy hamis bevallást és egy 7,3 millió dolláros hamis adó-visszatérítési igényt 1997-re. Emellett a sztár elmulasztotta benyújtani az éves adóbevallását 1999 és 2004 között. 2008-ban Snipest felmentették a kormány megtévesztésére irányuló összeesküvés ügyében, de bűnösnek találták a szövetségi jövedelemadó-bevallás benyújtásának elmulasztása miatt, amiért 3 év börtönt kapott. 2010 decemberében kezdte meg a büntetését a pennsylvaniai McKean Szövetségi Büntetés-végrehajtási Intézetben, és miután 2011-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a fellebbezését, csak 2013 tavaszán szabadult (a házi őrizete 2013. július 19-én ért véget.

16. Kezdettől fogva benne lett volna az Expendables-filmekben. Kevesen tudják, hogy Wesley Snipes eredetileg Hale Caesart játszotta volna a 2010-ben mozikba kerülő The Expendables - A feláldozhatókban, amivel Sylvester Stallone a '90-es évek akciófilmes zsánerének állított ércnél is maradandóbb szobrot. Azonban Snipes pont a film bulgáriai forgatásának idején keveredett bele az ominózus adócsalási ügybe, és a pere idején már nem hagyhatta el az Egyesült Államok területét. Így Stallone kénytelen volt másnak adni a nagydarab fekete zsoldos, Hale Caesar szerepét, aki végül Terry Crews lett, Snipes pedig három évre rács mögé került. A 2013-as szabadulása után viszont Stallone már tudott neki szerepet adni a The Expendables - A feláldozhatók 3-ban, ami 2014-ben került a mozikba: Snipes lett a Doc nevű zsoldos, aki az egyik jelenetben pont azzal viccelődik, hogy azért tudott csak ilyen későn csatlakozni a régi cimborákhoz egy jó kis lövöldözés erejéig, mert egész idáig börtönben csücsült – adócsalás miatt.

(via 80's Kids)

Címlapkép: David Livingston/Getty Images