Zac Efron - megfizette a siker árát

35 éves lett Zac Efron, aki a High School Musical lenyalt hajú, Disney-kompatibilis bájgúnárjaként kezdte karrierjét, de azóta igazi színész lett belőle, még ha ezért meg is járta a maga poklát - és megverekedett a maga hajléktalanjával.

1. Zachary David Alexander Efron, vagyis Zac Efron 1987. október 18-án született a Kalifornia állambeli San Luis Obispo városában. Szülei egy erőműben dolgoznak: apja, David mérnök-műszerész, anyja, Starla Baskett pedig titkárnő. Egy öccse van, Dylan, egész pontosan Nicholas Dylan Harrison Efron, aki YouTuber, aki az utazási videóiról ismert, amelyekben gyakran szerepelnek hírességek a vadonban - például a saját bátyja.

 

Gyerek a nyeregben - Forrás: HBO

 

2. A kis Zachary szülei nem az energiaiparban látták gyerekük jövőjét, apja aktívan terelgette a színészi pálya felé. Zac 11 évesen kezdett színjátszókörökbe járni és iskolai előadásokban szerepet vállalni, miközben énekleckéket vett és zongorázni tanult. Ennek logikus következménye  volt, hogy a musical testhezálló feladat lesz számára, de ez csak később jött.

 

 

3. Mint minden kezdő színész, Efron kezdetben szinte kizárólag tévésorozatokban kapott szerepet. Vendégszereplőként volt látható a CSI: Miami és az NCIS egy-egy epizódjában is, a Vészhelyzet  Dear Abby című, 2003-as epizódjában például egy Bobby Neville nevű tinit játszott, aki súlyos lőtt sebbel tántorog be a kórházba. Mindent megtesznek érte, de nem tudják megmenteni, meghal a műtőasztalon – nem szép látvány, félig felnyitva, ahogy mindenféle csövek állnak ki belőle.  Íme a részlet:

 

 

4. 2006-ban a Disney Channel felkérésére fogadta el Troy Bolton szerepét a High School Musical című filmben – talán meglepő, de van egy rémes magyar címe is a produkciónak, ez a Szerelmes hangjegyek. A film, amit úgy írnak le, hogy „a Grease legjobb hagyományait követő családi musical”,  meghozta számára a várva várt sikert, ahol

nemcsak énektudását, de színészi képességeit is megmutathatta

– vagyis bejött a szülők stratégiája -, amit még abban az évben díjaztak is: 2006 augusztusában megnyerte a Nickelodeon csatorna Legjobb Fiatal Színész díját. Nem csoda, hogy készült két folytatás, a Szerelmes hangjegyek 2. (2007) és a High School Musical 3. - Végzősök (2008), és megkérdezhetjük a világtól: hol a következetesség a magyar címadásban?

 

High School Musical: A végzősök - Forrás: UIP

 

5. Innentől kezdve Zac karrierje elsősorban arról szólt – ahogy az lenni szokott, lásd a Harry Potter vagy az Alkonyat széria sztárjait -, hogy ne a High School Musical szépfiújaként tekintsenek rá. Jöttek az olyan komolyabb munkák, mint a Charlie St. Cloud halála és élete (2010), Az újságos fiú (2012) vagy a Mindenáron (2012) – ám az igazi sikert, különösen anyagilag, az olyan vígjátékok hozták, mint  a Megint 17 (2009), a Rossz szomszédság (2014) vagy az amúgy rém gagyi Nagyfater elszabadul (2016).

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

6. Színészi pályája legnagyobb kihívását kétségkívül az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019) volt, ahol a sorozatgyilkos Ted Bundy-t alakította – méghozzá remekül. Pedig először nemet mondott a felkérésre, de nem azért, mert nem érezte elég jónak magát vagy erkölcsi fenntartásai voltak – azért hezitált, mert

nem tartotta jó ötletnek, hogy Bundy-t egy olyan jóképű színész alakítsa, mint ő,

mert akkor esetleg szimpatikusnak találhatják a nézők. Ez mellesleg nem beképzeltség a részéről, hanem a viszonyok helyes felmérése.

 

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány - Forrás: Big Bang Média

 

7. Zac Efron egy időben komoly alkohol és drogproblémákkal küzdött. A Csajkeverők (2014) forgatásán emiatt számos kellemetlenséget okozott a stábtagoknak. Miután leforgatták a filmet, fél éves elvonóra ment a színész. A film premierjén nem is tudott részt venni, miután az elvonó után leszédült a saját otthonában az erkélyről, és eltörte az állkapcsát. A mélypontot valószínűleg az jelentette, amikor 2014 márciusában Los Angeles belvárosában

összeverekedett egy hajléktalannal.

Nem tartóztatták le, mivel a rendőrség „kölcsönös harcnak” tekintette az esetet, a hajléktalannál pedig állítólag kés volt, amikor Efronra és barátjára támadt. Ezután vegán lett, rendszeresen meditálni kezdett és igyekezett rendbe tenni az életét.

 

Baywatch - Forrás: UIP-Duna Film

 

8. A visszaesést a Baywatch (2017) film hozta. Ahhoz, hogy filmbeli partneréhez, Dwayne Johnsonhoz hasonlóan ki legyen pattintva, iszonyú sokat edzett – és iszonyú sok teljesítményfokozót szedett. Az eredmény a régi bajok kiújulása lett, tetézve egy jó adag álmatlansággal, agorafóbiával és depresszióval.

9. Mire jól lett és újra összeszedte magát, jöttek az újabb bajok. A Killing Zac Efron című kaland-dokumentumsorozat új-guineai forgatásán összeszedett egy betegséget, amit nem sikerült azonosítani, de

a tífusz valamilyen fajtája, komoly baktériumfertőzéssel megfejelve.

A szervezete összeomlott, repülővel vitték egy ausztrál kórházba. A kórházból kikerülve 2021-ben eladta Los Angeles-i házát és egy újat vett Ausztráliában egy Byron Bay nevű vadregényes helyen, ami legalább az agorafóbiából biztosan kigyógyítja. A Killing Zac Efron című sorozatot azóta sem mutatták be.

 

Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja - Forrás: Apple TV+

 

10. Idén viszont összesen négy produkció szerepel a neve alatt, a Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja című, valós eseményeket feldolgozó szatíra. a Three Men and a Baby legújabb verziója, az eléggé kínlódós Arany, ahol az ausztrál sivatagban az élete árán is vigyáz egy hatalmas aranyrögre, és végül egy újabb Stephen King feldolgozás, a Tűzgyújtó. ahol a címszereplő apját alakítja.

 

Tűzgyújtó - Forrás: UIP-Duna Film