Zárt körben, a saját vidéki birtokán temették el Alain Delont

A szertartáson csak a család és a barátok egy kiválasztott szűk csoportja lehetett jelen. A rajongók a birtok kerítésénél róhatták le kegyeletüket.

Szombaton a „legszigorúbb titoktartás mellett”, a saját vidéki birtokán temették el a 88 éves korában elhunyt francia filmsztárt, Alain Delont. A színész korábban azt kérte, „úgy temessék el, mint bárki mást” – ám ez nyilvánvalóan teljesíthetetlen kívánság volt.

Elhunyt Alain Delon, a francia film egyik legnagyobb csillaga

Békésen, családja körében, 88 éves korában elhunyt Alain Delon francia színész, aki évtizedeken át volt az európai film talán legragyogóbb csillaga.

Tovább

 

Egyrészt Delon maga kérelmezte a helyi prefektustól, hogy az 1970 óta a tulajdonában lévő La Brûlerie birtok saját kápolnájában helyezzék örök nyugalomra a nyilvánosság teljes kizárásával, ami máris nem átlagos kérés. Másrészt az újságírók, a tévéstábok és a rajongók hada természetesen mindenre kíváncsi volt a színész temetésével kapcsolatban, így egy kisebb tömeg gyűlt össze a birtok kovácsoltvas kapuja előtt, jelezve, hogy ez most nem „bárki más” temetése.

A szertartáson csak a család és a barátok egy kiválasztott szűk csoportja lehetett jelen, ezért a helyi rendőrség és a csendőrség órákkal a szertartás kezdete előtt lezárta a Douchy nevű francia falu mellett található La Brûlerie-birtopkhoz vezető utat. A helyszíni beszámolók szerint a kaputól már csak a gyászolókat engedték át, akik többnyire sötétített ablakú, fekete luxus terepjárókban ültek. A meghívott vendégek között volt Rachida Dati kulturális miniszter, Paul Belmondo, Delon örök riválisának, Jean-Paul Belmondónak a fia, és Vincent Lindon színész is. A temetés előtt pár órával megjelentek Delon fiai, Anthony és Alain-Fabien is, akik köszönetet mondtak mindazoknak, akik eljöttek, hogy tisztelegjenek elhunyt édesapjuk előtt.

A birtok kovácsoltvas kerítéséhez számos helyi lakos és Delon-rajongó zarándokolt el. Sokan virágcsokrokat, fotókat, újságkivágásokat, rajzokat is vittek, amelyeket a La Brûlerie bejáratánál helyeztek el. A gyászoló rajongók közül többen is aláírták a birtok kapuja mellett felállított részvétnyilvánító vendégkönyvet, majd egy egyperces néma tiszteletadás után közösen elénekelték a Dalida és Delon ismert 1973-as slágerét, a Paroles Paroles-t, miközben a nap pont eltűnt a felhők mögött, és zuhogni kezdett az eső.

A gyászolókat arra kérték, hogy a szertartás alatt tegyék el a mobiltelefonjaikat, így nem készülhettek képek. A helyi prefektúra azt is megtiltotta, hogy repülőgépek és drónok repüljenek át a birtok felett a temetés idején, így csak a rajongók kegyeleti ajándékairól készített képek tudták bejárni a nemzetközi sajtót és a közösségi médiát.

Delon a legapróbb részletekig megtervezte a temetését. Külön kérte, hogy a 82 éves Jean-Michel Di Falco nevű katolikus pap, a délkelet-franciaországi Gap egykori püspöke, a színész régi barátja vezesse le a szertartást. Még életében külön engedélyt kért a helyi prefektustól, hogy az általa építtetett kápolnában temessék majd el a La Brûlerie-birtokon. A kápolnához egy temető is tartozik, ahol Delon házi kedvencei nyugszanak: ide temette el az évtizedek során 35 kutyáját is.

A színész azt is kérte, hogy „élete alkonyának hű társát”, a Loubo nevű malinois belga juhászkutyát is vele együtt temessék el, de ezen az állatvédők annyira felháborodtak (hiszen Loubo még élt, amikor Delon meghalt, így el kellett volna altatni...), hogy a sztár három gyermeke, az 59 éves Anthony, a 33 éves Anouchka és a 30 éves Alain-Fabien végül megegyeztek abban, hogy a kutya életben fog maradni, és a családtagok befogadják majd. Az viszont egyelőre nem világos, hogy ki és hol gondozza Loubót, mivel Delon három gyermeke az elmúlt hónapokban elkeseredett nyilvános vitába keveredtek apjuk miatt.

(via The Guardian)