Elhunyt Alain Delon, a francia film egyik legnagyobb csillaga

Békésen, családja körében, 88 éves korában elhunyt Alain Delon francia színész, aki évtizedeken át volt az európai film talán legragyogóbb csillaga.

88 éves korában meghalt Alain Delon francia színész. A hírt a színész három gyereke jelentette be.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony és (kutyája) Loubo mély fájdalommal tudatják a halálhírt, Delon békésen hunyt el douchy-i otthonában, három gyermeke és családja körében”

– olvasható a kiadott közleményben. Delon 2019-ben kapott súlyos agyvérzést, azóta folyamatosan romlott az állapota, ezen túl limfóma is sújtotta, utoljára nyilvános eseményen 2019-ben jelent meg, amikor a Cannes-i filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Pálmát vehetett át.

Forrás: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

 

Delon a francia tengerészgyalogságnál szolgált, majd  különféle alkalmi munkákat vállalt el, ekkor ismert meg több filmszínészt is, akiket elkísért az 1957-es cannes-i filmfesztiválra. Itt figyelt rá fel David O. Selznick amerikai producer, és bár szerződést ajánlott neki, Yves Allégret francia rendező tanácsára inkább Franciaországban kezdett filmekben dolgozni.

A színész első főszerepét pedig a Christine című romantikus filmben kapta 1958-ban Romy Schneider oldalán. A Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című regényén alapuló Ragyogó napfényben már nemzetközi elismerést is kapott, majd jött a Rocco és fivérei, A párduc, Napfogyatkozás, a Fekete tulipán és A medence, Delon pedig pár év alatt az európai film legismertebb arca lett. Szerelmi élete, különösen Romy Schneiderhez fűződő viszonya a bulvárlapok állandó témája lett, míg a francia filmek másik nagy sztárjához, Jean-Paul Belmondóhoz fűződő barátsága is közismert - több legendás filmben is játszottak együtt.

Elhunyt Alain Delon, a mozi francia legendája

Békésen, családja körében, 88 éves korában elhunyt Alain Delon francia színész, a filmtörténet legendája.

27

Bár Franciaországban leginkább gengszterfilmjei miatt ismert (A szamuráj, A Szicíliaiak klánja), Delon sokféle filmben szerepelt, és angol nyelvű filmeket is elvállalt: ilyen volt például a Vörös nap című nagyszerű 1971-es western, ahol Charles Bronson, Ursula Andress és Toshirô Mifune voltak a partnerei.

Bár az 1980-as évektől filmjeinek népszerűsége csökkent, a 2000-es évek elején a színész visszatért: 2002-ben a Fabio Montale, 2003–2004-ben pedig a Frank Riva című krimisorozatokban játszotta a címszereplő rendőrnyomozókat. 2008-ban a mérsékelten sikeres Asterix az Olimpiánban tűnt fel Cézárként.

Delont 2005-ben a Francia Becsületrend tisztjévé nevezték ki, de számos más elismerést is kapott: például César-díjat vagy a Tiszteletbeli Arany Medvét.

A Delon család legutóbb januárban került be a hírekbe azzal, hogy a színészlegenda három gyereke nem tudott kiegyezni 88 éves apjuk kezeléséről. Az ügy bíróság elé került, így került a színész végül bírói védelem alá, megakadályozandó, hogy a gyerekek közötti csetepaté a színész kezelésének elmulasztásában csúcsosodjon ki.

Alain Delon jogi panaszt nyújt be a fia ellen

Anthony Delon arról beszélt, hogy édesapja nehezen fogadja el meggyengült egészségi állapotát.

Tovább