Zelenszkij nem beszélt az Oscar-gálán – most akkor Sean Penn beolvasztja a díjait?

A színész teljes mellszélességgel kiáll az ukránok mellett: azt mondta, ha Zelenszkij nem kap szót az Oscar-gálán, tiltakozásul beolvasztja mindkét Oscar-díját.

Sean Penn nem pillanatnyi hepciáskodásból, figyelemfelkeltésből aktivistáskodik: 2021 végén is járt Ukrajnában, amikor már elég kiélezett volt a helyzet az ukránok és Oroszország között, és többször is találkozott Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével is. Közvetlenül az orosz invázió kezdete után Ukrajnába utazott, hogy dokumentumfilmet forgasson az ottani helyzetről, majd néhány nappal később gyalog menekült Lengyelországba, ahol azóta is tartózkodik és segíti a menekülteket.

Az Oscar-gála előtt a CNN-nek adott interjújában Penn a rendezvény bojkottjára szólította fel az embereket, ha a szervezők nem adnak lehetőséget Zelenszkijnek, hogy beszélhessen a világhoz. És ha az utóbbi forgatókönyv lép életbe, akkor ő tiltakozásul beolvasztja a két szobrocskát, amit a Titokzatos folyó, illetve a Milk főszerepeiért kapott. 

Imádkozom, hogy ez ne történjen meg. Imádkozom, hogy ne legyenek olyan arrogáns, magukat a nagyobb jó képviselőinek tartó emberek, akik úgy döntenek, hogy nem fontos most lehetőséget biztosítani az ukrán vezetésnek.

Az ukrán elnök végül nem beszélt a ceremónián, helyette röviden megemlékeztek a háborúról, illetve egy szöveges üzenetet is mutattak, amelyben megkérték a gálaműsor nézőit, hogy gyógyszerekkel, tiszta vízzel és egyéb adományokkal segítsék az ukrán népet.

A hét elején Amy Schumer, az idei ceremónia három házigazdájának egyike is felvetette, hogy kapcsolják online Zelenszkijt, vagy játsszanak le egy előre rögzített felvételt, majd utalt rá, hogy a szervezők nem vették jó néven az elképzelést. Más források viszont arról számoltak be, hogy az ukrán elnök utasította vissza a felkérést. 

De Penn vajon tényleg beolvasztja-e két Oscarját? Ha kiderül, hogy a ceremónia producerei élből elutasították Zelenszkij megszólaltatását, akkor minden bizonnyal.

(Forrás: The Guardian)

Címlapkép: Omar Marques / Stringer / Getty Images