Zsákos Bilbó és a zombik

Mindez persze nem túl vicces, hiszen az örök komikus Martin Freemannek egy posztapokaliptikus világban kell gondoskodnia a kisbabájáról. Itt az első trailer!

Az eredeti A hivatal Timje, a Galaxis útikalauz Arthur Dentje, a Hobbit filmek Zsákos Bilbója, a Sherlock doktor Watsonja, avagy Martin Freeman vicces ember, az már eleve a képére van írva, nem is szokott túl komoly filmeket csinálni. Vagy ha a valamennyire komoly, az ő karaktere biztos nem az, mint legutóbb a Fekete Párducban, ahol barátságos, kissé pipogya FBI ügynök volt, de most érdekes módon kivételt tett a Cargo című film kedvéért – ami nem keverendő össze a Fargo című sorozatban játszott szerepével.

Az előzetesben egy kedves családot látunk kiránduláson valahol Ausztráliában, kicsit hajókáznak, és már ekkor látják, valami nincs rendben, majd autóba ülnek, apu, anyu elől ül, a kisbaba hátul a gyerekülésben, és szép lassan kiderül, zombifertőzés tört ki. Akit megharapnak, 48 órája van hátra. És persze anyut megharapja valaki, apu pedig, hátán a kislánnyal nekivág a nagy büdös ausztrál tájnak, hogy eljussanak egy biztonságos helyre. A férfi kezében egy fénykép, ki tudja honnan, majd egy bennszülött kislány segítségével eljut egy isten háta mögötti településre, ahol talán békére lelnek – talán nem. Mert ugye nem az a zombifilmek hagyományos forgatókönyve, hogy egy ponton túl minden rendben lesz.

Ami azt illeti, a Cargo, amelyet a rendezőpáros, Ben Howling és Yolanda Ramke saját, négy éve bemutatott rövidfilmjük alapján készített, sok mindenben nem hagyományos zombifilm. A trailerben el sem hangzik a zombi szó, tragikus főhőse egy komikus, és ezek a képsorok – felteszem maga a film is – a már megtörtént pusztításra összpontosítanak, nem a vérengzésre, bár a legvégén néhány, éppen csak elkapott, másodpercnyi jelenetben azt is érzékeltetik. Vagyis szép, szomorú film lesz. Ennél fogva esélyes, hogy a Cargo egyfajta társadalmi parabolaként működik, nyilván nem véletlen, hogy modern hőseink pont a bennszülöttek oltalmát és vendégszeretetét keresik. A filmet a Netflix forgalmazza majd, a bemutatója 2018. május 18, a magyar bemutatóról egyelőre nincs hír.