A palacsintás király - színház kicsiknek, nagyoknak!

Már az évad elején újabb gyermekelőadással lepi meg az Újszínház a családokat. Fésűs Éva csodálatos meséje minden korosztály számára nagyszerű kikapcsolódás lesz , hisz a történetből 1973-ban mesejátékot mutatott be a Magyar Televízió, méghozzá hatalmas sikerrel, parádés szereposztással. Az évtizedek alatt generációk nőttek fel rajta. A színpadi változatban szintén a társulat legnevesebb tagjai játsszák majd a mindenki számára kedves figurákat.

A palacsintát mindenki szereti! Nincs ezzel másképpen Tóbiás király sem, Dínom-dánom ország uralkodója. Ennek köszönhetően az udvari főszakács, Derelye igen nagy befolyással bír az udvarban és hatalmával bizony csúnyán visszaél. Szerencsére azonban Éliás királyfi és Csöröge, az udvari bolond leleplezi a zsivány séfet és ahogy ez a mesékben lenni szokott minden jó, ha a vége jó. Fésűs Éva kedves története már megjelenéskor hatalmas sikert aratott, amihez hozzájárultak a filmes változatban felcsendülő, Tamássy Zdenkó által komponált dalok, és természetesen a fantasztikus szereposztás is.
Majd ötven évvel később végre elkészült a mese színpadi változata, melyet Háda János rendez. 
A rendező szeretné megidézni a régi kedves emlékeket, az ismerős dallamokat, emellett az Újszínház legnevesebb színészeire osztotta a mesehősök szerepét.


Az ismert karakterek mellett megjelent néhány új szereplő is, akik még több humort és bonyodalmat csempésznek a történetbe. Ilyen például Rizibizi, aki a szálakat mozgató Csöröge udvari bolond kedveseként jelenik meg a színen. Rizibizit Orosz Csenge alakítja. A friss diplomás színésznő számára számtalan izgalmas kihívást tartogat a mesefigura életre keltése.
A gyerekeknek másként kell játszani, mint a felnőtteknek, a kicsik sokkal nyitottabbak az interakciókra, és képesek teljesen beleélni magukat abba a történetbe, amit látnak - mondta Orosz Csenge. - Emellett ők a legőszintébb közönség: ha valami nem tetszik nekik, azonnal jelét adják, emiatt az ember még inkább igyekszik a kedvükbe járni.
A színésznő elmondta, nagy segítséget jelentenek számára Háda János instrukciói.
Jánosnak nagyon pontos elképzelései vannak, igyekszik minél több helyeztkomikumot kiaknázni, így a cselekmény folyamatosan mozgásban marad, képes lekötni a legkisebbek figyelmét is - folytatta Orosz Csenge. - A mesejátékot is megnéztem, nem kellett attól tartanom, hogy befolyásolja az alakításomat, hiszen Rizibizi karaktere nincs benne az eredeti mesében. Így azonban képet kaptam ennek a csodálatos mesevilágnak a hangulatáról, és még inkább megértettem, amit a rendezőnk célul tűzött ki: akik eljönnek megnézni ezt a darabot, azok magukkal vihessenek valamit a gyermeki tisztaságból, igazságérzetből, akár kicsik, akár nagyok.


Orosz Csenge mellett Eszetgályos Cecília, Kökényessy Ági, Timkó Eszter, Bátyai Éva és ifj. Jászai László is szerepel a legendás mese színpadi változatában. 
A Palacsintás király premierje október 19-én 11:00 órakor lesz az Újszínház Bubik István Stúdiószínpadán.