Hajsza a kék róka után

Újabb Herczeg Ferenc színmű bemutatására készül az Újszínház. Az író, aki a XIX. század fordulóján élt és alkotott számtalan remekművet alkotott. Sajnos napjainkban méltánytalanul keveset hallunk munkájáról. Az Újszínház, melynek célja a magyar irodalmi művek bemutatása, örömmel állítja színpadra ezt a nagyszerű színművet.

Herczeg Ferenc egy párbajnak köszönheti írói karrierje indulását: az az ügyvédi pályára készülő fiatalember 1887-ben kardpárbajban halálosan megsebesített egy katonatisztet, emiatt négy hónap fegyházra ítélték. Itt írta első regényét Fenn és lent címmel, amely azonnal első díjat nyert egy regénypályázaton. Ettől fogva írói karrierje meredeken ívelt felfelé. Kezdetben könnyedebb műfajban alkotott, később nagyszerű történelmi regényeket és színdarabokat alkotott. Még a vígjátékok esetében is tűpontos karaktereket hozott létre, és a vidámabb témái és mélyebb gondolatokat fogalmaznak meg. 
Ilyen a Kék róka című színmű is, melyet hamarosan Csiszár Imre rendezésében láthat a közönség.
A darab izgalmas alaphelyzetre épül: egy szerelmi ötszög szereplői próbálják kibogozni életük meglehetősen összekuszálódott fonalát. 
Kosztolányi Dezső így írt a darabról 1917-es megjelenésekor: „Hol vannak az idilli idők, mikor a házasság rendes, szabályos háromszög volt a férjjel… a feleséggel… és a házibaráttal?… A modern házasság ötszög… vagy mondjuk általánosan sokszög…” 
Valóban: a történet középpontjában egy kellemes polgári életet élő házaspár áll, akik különféle kapcsolatokat ápolnak a többi szereplőkkel. Hamar kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik. Még a legártatlanabbnak tűnő személyek cselekedeteinek mozgatórugója is a szerelem. Jól tudjuk, hogy ez a mindent elsöprő érzelem akár az egész világot képes kifordítani a sarkából, így nem meglepő, ha a házaspár békés hétköznapjai is gyökeresen megváltoznak. És persze ott van a kék róka: egy különleges bunda, amihez nem egyszerű hozzájutni. És aminek felkutatása remek ürügy lehet a sikkes feleség számára ahhoz, hogy több időt tölthessen távol a családi fészektől.
Herczeg darabja ebből a kissé sablonosnak tűnő felállásból egy már-már lélektani mélységű történetet és egy feszültséggel teli macska-egér játékot bont ki, amely nem nélkülözi a komikus elemeket, mégsem válik vígjátékká. Helyette szereplőink mélységet és személyiséget kapnak, viszonyaik feltárása hajtja előre a történetet. 
Csiszár Imre rendezése garantálja, hogy a karakterek teljes mélységükben kibontakoznak, csakúgy, mint maga a történet. A szereposztás izgalmas előadást ígér: Cecilet a feleséget Gregor Bernadett, férjét, Pált Lux Ádám fogja játszani. A további szerepekben Nemes Wandát, Mihályi Győzőt és Szakács Tibort láthatja a közönség.
A Kék róka című színdarab premierje október 11-én lesz az Újszínházban.