"Hangos-az-elsőn, könyv-a-négyzeten” - Zenés felolvasóest

Hangos az elsőn; mivelhogy az est a Pink Mojos and the Fuckfaces együttes színészlányai- és fiúi nagyon is élő zenei produkciójától lesz hangos.

Könyv a négyzeten; mert Zalatnay Sarolta 1988-as, Cicciolina a "szexciklon" című könyve a fikció szerint oly nagy hatást gyakorolt a hatéves Bognár Péterre, hogy ő azonmód bele is fogott egy füzetnyi vers megírásába. A füzetből mára kötet készült, ebből olvas fel a költő.

Az előadók nagy fába vágták a fejszét; vissza szeretnék hozni a versolvasás iránti, eltűnőben lévő lelkesedést. Nehéz ügy ez, mert még sokan nem tudják, hogy a vers jó dolog, hogy szerethető, hogy hozzájuk szól, róluk is szól. Az előadásban elhangzó szövegek mindannyiunk számára ismerős élményeket elevenítenek fel. Az iskola első évéről, szorongásról, hierarchiáról, erőszakról, és mindezeken túl boldogságról szól a verses regénnyé összeálló kötet. Ehhez jönnek hozzá a jól ismert dalok, melyeket a zenekar tegnapi és mai slágerekből válogatott össze. A zene hol ironikusan idézőjelbe teszi, hol elmélyíti a szövegek tartalmát. Érezzük, hogy amit hallunk, játék, de ennek a játéknak ugyanakkor nagy tétje van. Hogyan lehet elviselni a szeretet és az ésszerűség hiányát? Meg kell-e tanulunk hazudni? Fel kell-e, fel lehet-e nőni egy év alatt? Ezek nem könnyű kérdések. A legkomolyabb pillanatokban azonban nevetnünk is kell, ebben a világban ugyanis semmi sem tisztán drámai.

Bognár és a zenekar remekmód illenek egymáshoz. Egyszerűen csak működik, amit csinálnak. Bognár olvas a kötetből, aminek – az előszóban írottak szerint – gyermekfejjel fogott neki, rácsodálkozik az iskolai vécé tartálya mögött megtalált Cicciolina-könyv képeinek hősnőjére, a rúzsra, a szép bőrre. Szerelme is van, kezd lenni. A zenés színész lányok-srácok pedig odateszik magukat, igazán, és a nézőknek nincs más dolga, mint jól érezni magukat, mindezt úgy, hogy a telefonjaikat sem kell kikapcsolniuk.

Jegyár: 500 Ft (A pultnál teljes egészében levásárolható.) 

Időpont: 2017. augusztus 28., hétfő, 19:00

Helyszín: Magvető Café,
1074 Budapest, Dohány u. 13.
+361 205 3395
magvetocafe@lira.hu