Itt az ATAFF képzőművészeti, tudományos és rövidfilmes programja!

Művészportrék, társadalmi témákkal foglalkozó rövidfilmek, széles skálán mozgó tudományos filmek és a producerként debütáló Oscar-jelölt Abigail Breslin (A család kicsi kincse) rövidfilmje is a szolnoki fesztivál versenyprogramjában.

Nyilvános az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyprogramja. A fesztiválon 87 filmet mutatnak be négy kategóriában. 17 képzőművészeti témájú filmet, 34 rövidfilmet, 15 tudományos tematikájú alkotás. 31 nemzetközi alkotás először lesz látható Magyarországon és 56 eddig még sehol vagy mozikban csak nagyon ritkán látható magyar dokumentumfilmet, animációst és rövidfilmet láthat a közönség októberben.

A Sarajevo Talents programjában szerepelt a horvát The Stranger című film, amely egy taxisofőr éjszakai megpróbáltatásairól szól. A Cannes Director's Fortnight eseményen debütáló amerikai Lemon Tree, a Wong Kar Wai életérzést hozó kanadai Same Old. Egy abszurd darab izlandról (Fár), a társadalmi mobilitásról osztályszégyenről szóló német rövidfilm (This is not a character, this is betrayal). A magyar alkotások közül lesz a programban többek között Murakami Haruki novella-adaptáció (Hunger), a korábban a Friss Húson debütált, ritkán látható alkotások (Dub Hard, Életfogytiglan) és a tavalyi ATAFF-nyertes, Chilton Flóra is új filmmel (Nefelejcs) érkezik. Az Oscar-nominált színésznő, Abigail Breslin (A család kicsi kincse, Jelek) producerként debütál egy függőséggel küzdő, gyászoló anyát bemutató filmben (As Easy As Closing Your Eyes).

A fesztiválon egyedi módon fókuszba kerülő képzőművészeti filmek között nagy művészek életrajzait nézhetik nagyvásznon a festészet/grafika rajongói. Dér Asia Kassák Lajosról készült dokumentumfilmje mellett lesz film Gross Arnoldról, Fodor József és Buhály József festőkről, Feld Lajos kassai grafikusművészről, a portugál João Ayres festőről. A versenyprogramban szerepel Babiczky László filmje Szurcsik József magyar képzőművészről, az 1970-ben alapított legendás New Music Studio-ról, a zeneszerzőkből és előadóművészekből álló csoportról szól M. Tóth Éva filmje.

Keleti Éva/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Fotóművészekről készült portréfilmek is szerepelnek a programban: Keleti Éva fotóművészről és Andrey Chezhin szentpétervári postmodernista alkotóról. Esztergályos Máté Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából készült filmje is szerepel a repertoárban. Elias Forberg Oslo-i kortárs művészről, Martin Cooper, korábbi ATAFF-díjas alkotó 6 kivételes, világszerte elismert animációs művészről szóló portréfilmje (History, Mystery & Odyssey), továbbá Hélio Oiticica és Jards Macalé Rio De Janeiro-i kortárs alkotókról egy-egy különleges portréfilmet láthat a közönség. Az 56/Z című filmben Pigniczky Réka és Kiss Gergő filmesek működnek együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Z generációs művészhallgatóival, akiknek az a feladatuk, hogy 1956-hoz való viszonyukat bemutató alkotásokból installációt készítsenek.

Idén először hirdették meg együtt a korábban kétévente cserélődő képzőművészeti és látványos tudomány versenyprogramot. Utóbbiban idén tudósokról készült portréfilmek, ismeretterjesztő filmek, természeti jelenségeket és tudományos intézményeket bemutató filmek kerültek be a programba. 10 ország 14 filmje lesz látható ebben a szekcióban . Az animációs kategóriában 21 film indul. Összesen 28 ország filmjeiből válogattak a az ATAFF versenyprogramjaiba, amelyek között ismert, fesztiválokon díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkái is szerepelnek.

A legbelsőbb Ázsia/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

A rövidfilmes versenyprogramot idén először hirdette meg a fesztivál, a kategóriába idén számos olyan film mutatkozik be, amelyek megjárták a legnagyobb fesztiválokat, de itthon először az ATAFFon lesznek láthatók. A Berlinale Generation programjában különdíjjal jutalmazott kínai rövidfilm, A Summer's End Poem, A Cannes Shortsban is induló spanyol Takbir című kisfilm, amelyben egy író rájön, hogy sorozata egy terrortámadás alapjául szolgál. A Sarajevo Talents-ben indult horvát Milorad Milatović kisfilmje, a The Stranger, egy taxisgramban, köztük 3 magyar alkotás: Kocsis Tibor: Sissi zsiráfjától a biodomig - A Fővárosi Állatkert első 100 éve című filmje, A Legbelsőbb Ázsia címmel Füredi Zoltán személyes hangvételű road movie-ja Mongóliába, hogy fényt derítsen a magyarok és mongolok közötti furcsa rokonságtudat eredetére, és hogy saját sorsát megváltoztassa. Poroszka Magyar Zsolt: Egy év a méhesben című dokumentumfilmjét, továbbá Hans Hass (1919-2013) osztrák biológus és vízalatti felfedezőről készült német portréfilm (Portrait of Hans Hass), egy ismeretterjesztő film kína egyik legnagyobb városáról, Csungkingről (Megacities - When night falls in Chongqing - the biggest City in the world), egy izlandi természetfilm az Ascension vulkáni szigetről (TerraForma), a 140 éves szerb archeológiai társaságról készült film világpremierje is az ATAFF-on lesz (Archaeology: 140 Years of the Serbian Archaeological Society), egy görög film a mediterrán diétáról. Két francia film is szerepel a versenyben: az egyik a már kihalt madagaszkári elefántmadarakról szól (The Mystery of Giant Birds), a másik a hím, északi fehér orrszarvú 2018-as kihalásának esetét követve mutatja be, hogy a géntechnológia és a biotechnológia fejlődésének köszönhetően a kihalás megelőzhető lehet. (De-Extinction : A New Hope for Biodiversity?)

TerraForma/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Amerikai portréfilm is versenyben lesz Joseph Weber fizikus életéről, aki az 1950-es években, először dolgozott ki olyan hullámdetektorokat, amikkel képes volt detektálni az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. (The Faraway Nearby).

The Faraway Nearby/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Az animációs szekcióban 21 film szerepel, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóinak alkotásai - többek között Hlavay Bence - Megenném, ha tudnám; Tudisco Júlia - A madár gyermekei, Gyarmati Lejla - Momo - című rövid animációi. A Kecskemétfilmtől Ulrich Gábor két filmje - TD74, Rekonstrukt - is versenyben van. Utóbbi film Weininger Andor, egy magyar származású festőművész-építész, a Bauhaus zenekarának alapítója 1923-ban felvázolt megvalósítatlanul maradt rajzfilm forgatókönyvéről, a rendező a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján készítette el az animáció parafrázisát a 100 évvel születése után. Lesz a versenyprogramban film a Hongkongi Film Akadémiától és a Tokiói Művészeti Egyetemről, Iránból egy disztópikus város történetét bemutató 3D animációs érkezik, ahol tilos bármilyen virágot és növényt termeszteni (Farnoosh). Különleges brazil animáció is szerepel a programban, amelyet különböző alkotók rendeztek és kevert technikával (2D,3D, rotoscope, papírkivágás, gouache) készítettek egy karneválról 10 különböző karakter szemén keresztül (Today I Will Only Come Home Tomorrow), francia alkotás egy méhész-hegedűművészről (The Forest of the Honey Bees), kábítószer függőségről készült animáció a CNC és az ARTE France részvételével (Scale).

Akkord/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

A fesztiválon lesz először látható az Akkord című film is, amely a magyar népzene könnyűzenére gyakorolt hatását mutatja be ja bemutatni, ehhez pedig olyan zenészeket szólaltat meg, mint Kiss Tibor, Lábas Viki, Presser Gábor és Lovasi András. A filmet Kempf Márta Anna rendezte.

Akkord/Forrás: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2018 óta díjazza a filmes látványtervezést az egészestés versenyprogramban, az egyedülálló tematikának köszönhetően az 1969 óta megrendezett fesztivál új lendületet kapott azzal, hogy felvette az Oscar-díjas magyar születésű látványtervező, Trauner Sándor nevét és a hagyományok megőrzése mellett a látványtervezők seregszemléjévé is vált.

Az eseményen a kísérőrendezvények között helyt kapnak képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, filmszakmai tanácskozások, hazai és nemzetközi szakemberek mesterkurzusai, egyetemek bemutatkozó estjei és további kulturális és gasztronómiai programok. A szervezők célja, hogy az ATAFF a művészeti és tudományos élet egy fóruma legyen, valamint olyan nemzetközi filmes esemény, ahol találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és bővíthetik tudásukat a közép-európai filmes képzőhelyek hallgatói és tanárai.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztival nagyátékfilmes versenyprogramját szeptemberben jelentették be. A 2024-es ATAFF rövid- és dokumentumfilmes versenyprogramjába beválogatott alkotásokról bővebben a fesztivál oldalán.