IX. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI FILMFESZTIVÁL

Május 19-21. között a gödöllői Királyi Kastélyban a Víz-Hangoké lesz a főszerep.

Idén 105 országból 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi stúdiók neves alkotói a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválra. Az ezévi mustra fő tematikája a közeli jövő fenntartható vízgazdálkodása lesz, vagyis az erről szóló párbeszéd: a víz-hangok. Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén az előválogatást követően 50 mozgóképre rögzített csoda versenyez a neves zsűri és a közönség előtt.

Bemutatkozik a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmjével, amely egy természetfotós izgalmas munkanapjaiba ad betekintést. A szintén nemzetközileg elismert Christian Baumeister Vad Argentina című alkotása bemutatja mennyire törékeny egy ma még kivételesen gazdag élőhely.

A fesztivál nagy visszatérője, Dan Dinu szintén egy vizes édenről tudósít Maros ártér címmel. A folyószabályozások ártalmairól szól Szendőfi Balázs filmje, a Volt egyszer egy vadvízország. Gyönyörű, és nagyon érzelmes Végh Attila Börzsönye, az Erdő titkai című filmjében, amely az idei Cannes-i Filmfesztiválon is ott lesz.

A profi filmkészítők mellett az amatőrök is jönnek, akik a Third Eye szekcióba rekordszámban neveztek. Az idén megújult koncepcióval várják az érdeklődőket a kiegészítő rendezvények, amelyek lényege: edukáció és szórakoztatás. Ismert szakértők előadásai, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a családokat.

A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok titkait fedi fel. A Kék Bolygó Laborba érkezők elméleti tudásukat kísérletekkel is igazolhatják. A Kék Bolygó Akvárium vizes tárlói folyók, tavak, tengerek világát idézik. A Kék Bolygó Media és Információs Központban az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg a vízivilággal, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival.

A rendezvényt szervező Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány célja, hogy minden korosztállyal megismertesse a természetvédelem fontosságát. A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit.

Bővebben: https://naturefestandfilm.com/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1007935380372889/