Klasszikus zenei világsztárok a Fesztivál Akadémia idei programjában

Július 16-25. között a főváros legjelentősebb nyári, kamarazenei fesztiválján káprázatos nemzetközi és magyar sztárfellépők és izgalmas összművészeti kísérőprogramok várják az érdeklődőket.

A Fesztivál Akadémia Budapest keretében 2021. július 16. és 25. között a világ legjelentősebb szólistái, a hazai zenei és színházi élet krémje lép színpada a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és más különleges fővárosi helyszíneken. A művészek listája a legnagyobb koncerttermek egész évados kínálataként is megállná a helyét.

Az esti hangversenyek gazdag műsorából érdemes kiemelni Gidon Kremert és emblematikus zenekarát, a Kremerata Baltica-t, vagy a világ egyik legünnepeltebb hegedűsét, Joshua Bellt, aki Piazzollát, Chaussont és Brahmsot játszik majd. A rendkívüli moldvai hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja idén először lép fel a fesztiválon és Schönberg Holdbéli Pierrot című dalciklusa mellett szüleivel, a népi hegedűs Emilia Kopatchinskajával és a cimbalomművész Viktor Kopatchinsky-val moldvai népzenét játszik. A fesztivál visszatérő vendégei Vilde Frang, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich, akik Bartók ifjúkori C-dúr zongoraötösét adják elő Kelemen Barnabással és Kokas Katalinnal.

A ritkán hallható posztromantikus remekművet két éve vették lemezre és albumuk 2020-ban elnyerte a klasszikus zene legjelentősebb nemzetközi elismerései közé tartozó BBC Music Magazine Awards-t és a Gramophone Classical Music Awards-t is. A nemzetközi fellépők között ott találjuk Jonathan Cohen, José Gallardo, Philippe Tondre és Maxim Rysanov nevét is. A magyar zenei életet pedig a művészeti vezetők, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás mellett többek között Baráti Kristóf, Várdai István, Horti Lilla, Kokas Dóra, Fejérvári Zoltán, Balog József, Fenyő László, Langer Ágnes képviseli.

A fesztiválon Bartók 3. vonósnégyesével mutatkozik be élőben a fesztivál művészeti vezetőit, valamint Jonian Ilias Kadeshát és Vashti Mimosa Huntert magában foglaló, újjáalakult Kelemen Kvartett, és fellép a fesztiválon a legendás zongoraművész, Rados Ferenc is, aki Kelemen Barnabással Stravinskyt játszik, a Kelemen Kvartett-tel pedig Fauré kése zongoraötösét adja elő. A Fesztivál Akadémia Budapest afféle védjegye, hogy a zenéhez minden alkalommal felolvasás is társul, mégpedig nagyszerű színészek közreműködésével: Hámori Gabriella, Kováts Adél, Haumann Péter, Haumann Máté, Mácsai Pál, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós biztosan ott lesz a fesztiválon.

„Családfák” – ez az idei fesztivál témája. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás maguk is egy négygyerekes családot alkotnak, s mindketten zenész családból származnak, s családfájuk Kokas Dóra és férje, Maxim Rysanov révén további muzsikus ágakkal is gazdagodik. A fesztiválon rajtuk kívül is fellépnek zenész családok, férjek feleségekkel, szülők gyerekekkel. A „családfa” tágabb értelemben is meghatározza a fesztivál programját, hiszen a műsorban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai éppúgy szerepelnek, mint család-tematikájú kompozíciók J. S. Bachtól Mozarton át Brahmsig, Schumannig, Bartókig és kortárs zeneszerzőkig.

Ha kört tovább tágítjuk, a családfa metaforája akár a különböző kamarazenei hagyományokra is ráilleszthető, s ekként beszélhetünk a kamarazenejáték sajátosan magyar „családjáról”, amely a fesztiválon fellépő Rados Ferencen keresztül az 1950-es években aktív mesterekig, s egészen Weiner Leóig visszavezethető. Ha pedig a klasszikus zenei előadók teljes nemzetközi közösségére egyetlen családként tekintünk, akkor a fesztivált akár afféle családi találkozónak is tekinthetjük.

A fesztivál idei arculatának központi eleme a „húrfa”, egy élő organizmus, amely hangokból levetített húrokból áll. A képzavar szándékos: a „Családfa” tematikára válaszoló képi-gondolati metafora, egyben a „hang” születését megfogalmazni kívánó új arculati jel a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi láthatóságát erősítő, arculatát és kommunikációját 2019-től vezető Szabó Stein Imre, és Cuba Gergő vezető grafikus munkája.

A fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, egyedülállóan szép Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi Palota udvarán is. A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztalbeszélgetések, zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, vezető magyar színészek részvétele és Pál István Szalonna zenekarának népzenei gálakoncertje avatja valódi fesztivállá.

További információ: https://fesztivalakademia.hu/