10 dolog, amit talán nem tudtál a Játszd újra, Sam!-ről

Felkerült az HBO GO kínálatába Woody Allen klasszikusa, ezért összeszedtünk róla néhány érdekességet.

1. 1969. február 12-én mutatták be Woody Allen darabját a New York-i Broadhurst Theatre-ben. 1970. március 14-ig összesen 453-szor játszották. Allen, Diane Keaton, Tony Roberts és Jerry Lacy a filmben is eljátszották karaktereiket.

2. Allent soha nem érdekelte, hogy maga rendezzen filmet a színdarabból, filmjei számára eredeti történeteket írt. Ezért nem ő, hanem Herbert Ross (A napsugár fiúk, Gumiláb, Acélmagnóliák) készítette el az adaptációt.

3. Eredetileg Manhattanben és Long Islandon forgattak volna, de a New York-i filmesek sztrájkja miatt San Franciscóba költöztették át a produkciót.

4. Jerry Lacy, a darab és a film után a későbbiekben még számos tévéreklámban eljátszotta Humphrey Bogartot.

5. Woody Allen a film bevételének 10 százalékát kapta, nagyjából egymillió dollárt.

6. Allen ezzel a filmmel lett szélesebb körben ismert és népszerű.

7. A "Játszd újra, Sam!" szállóigévé vált, noha Humphrey Bogart soha nem mondott ilyet sem a Casablancában, sem más filmjében.

8.  Olaszországban Provaci ancora, Sam, azaz Próbáld újra, Sam címen forgalmazták, és biztos, ami biztos Allen karakterét átnevezték Sam-re, attól tartva, hogy az olasz közönség nem fogja érteni a Casablancára tett utalást. Pedig igen népszerű film Olaszországban.

9. Számos filmes ereklyét, plakátokat, miegyebet kellett beszerezni a forgatáshoz. Némelyik olyan drága volt, hogy csak kölcsönözték.

10. A Warner eleinte Dustin Hoffmant akarta megnyerni a film főszerepére.