13 érdekes tény a Netflix sikersorozatáról, a Wednesday-ről

Mivel a csapból is a Netflix történetének egyik legsikeresebb sorozata folyik, mi is kinyitottuk a Wednesday-csapot!

1. Charles Addams karikaturista 1938-ban találta ki az Addams család karaktereit, akiknek saját családnevét kölcsönözte – és akiknek az 1964-es tévésorozatig nem is volt keresztneve. Összesen 150 „epizódot” készített, amik között nem volt szoros összefüggés, és amik nagyrészt a The New Yorker magazinban jelentek meg majd’ 50 éven át.

2. A rajzokon, az élőszereplős és animációs tévésorozatokon és mozifilmeken túl a karakterek alapján született Broadway darab, képregény, musical, videójáték, természetesen egy remek flipper is, illetve 1962-ben egy baba kollekció, amelyért a gyűjtők ma már akár ölnének is.

Addmas Family - A galád család - Forrás: TV2

 

3. Az igazi sikert az első élőszereplős mozifilm, az Addams Family - A galád család (1991) hozta meg a maga parádés szereposztásával, remek zenéjével és fanyar történetével - ennek rendezésére állítólag már Tim Burton is bejelentkezett -, ami kapott egy folytatást is.

4. Bár az 1991-es játékfilm úgy, ahogy van nagyszerű volt, az igazi sztár, az, aki egy szinttel feljebb vitte a produkciót mégiscsak az akkor 11 éves Christina Ricci volt Wednesday Addams szerepében. Ő a Wednesday-ben is feltűnik – a mérgező növények tantárgyat tanítja a Nevermore akadémián. Ez egy szép gesztus, a régi és az új Wednesday egy filmben, csakhogy szükségmegoldás is volt, a szerepet eredetileg elvállaló, és több jelenetet is leforgató Thora Birch magánéleti problémák miatt visszalépett - az ügyesek kiszúrhatják, hogy bizonyos részeknél Riccit utólag montírozták a jelenetbe.

Wednesday - Forrás: Netflix

 

5. A Wednesday-t játszó Jenna Ortega fiatal kora ellenére szép filmográfiát mondhat magáénak. Már 9 évesen főszerepet kapott A zűr közepén című sorozatban, majd jött a Man of the House, a Te, A bébiszitter: A kárhozottak királynője, az Igen nap vagy az új Sikoly, plusz kismillió rajzfilm szinkronhangja is volt.

6. Jenna Ortega nemcsak csellózni tanult meg – legalábbis alapszinten -, hanem vívni, kenuzni, illetve íjászat mellett német és ökölvívó leckéken is részt vett, hogy felkészüljön szerepére.

Wednesday - Forrás: Netflix

 

7. Wednesday nagyon ritkán pislog: csakis akkor, ha megsérül – mint vívás közben - vagy valaki meglepi.  Az ötlet onnan jött, hogy az egyik felvétel során a színésznő egyszer sem pislogott, Tim Burton rendező-producer pedig annyira beleszeretett az eredménybe, hogy azt mondta Ortegának, hogy ha képes rá, egyszer se pislogjon többet. Egy interjúban Ortaga így mesélt erről: „Burton azt szereti, amikor lehajtom az államat, és átnézek a szemöldökömön, mint a Kubrick-filmek hősei. Ha mégis pislogtam, akkor újra kellett venni a jelenetet, és mindenki ideges lett, pedig a román tél közepén dolgoztunk, sokszor süvítő szélben, amitől könnyeztem. Aztán rájöttem, hogy akkor kell pislogni, amikor valaki más mondja a szövegét."

Wednesday - Forrás: Netflix

 

8. Wednesday szerint Izén, a levágott kézen messziről érezni a bergamott kézápoló illatát – ez ugyanaz a kézápoló, amelyet Hannibal Lecter annyira kedvelt A bárányok hallgatnakban (1991).

9. Wednesday legfontosabb partnere a filmben Izé, a levágott, mégis élő kéz. Az ikonikus karaktert nem CGI-jal keltették életre, és az őt megformáló román bűvésznek bizony nem volt könnyű dolga. A 25 éves Victor Dorobantunak tetőtől talpig egy speciális, kék ruhában kellett lennie, amiből csak a keze és a ráépített latex műkéz lógott ki, és a legnehezebb feladata az volt, hogyan ne takarjon ki másokat vagy a díszletet. Volt, hogy a fal mögé bújt el, és volt, hogy az ágy alá - gyakran igen kényelmetlen pózokban kellett játszania. Ráadásul minden egyes nap hosszú órákat töltött a maszkmestereknél, amíg feltették a kezet rá.

Forrás: Netflix

 

10. És nem feledkeztünk meg a film legsikeresebb momentumáról sem, Wednesday táncáról, amely, közhely, de igaz, meghódította az internetet, és bedöntötte a TikTokot. Jenna Ortega a The Cramps “Goo Goo Muck” című számára ropja, és a koreográfiát ő maga találta ki, amire egy hete volt. A tánc elemeit Siouxsie Sioux, Lisa Loring és Lene Lovich énekesnők koncertfelvételeit nézve rakta össze, de hatással volt rá Denis Lavant francia színész és mozgásművész is. Íme a tánc:

11. A jelenet felvételekor Ortega COVID-os volt, csak nem tudta – de valószínűleg sejtette, hogy ekkor már elkapta a COVID-ot, hiszen a tünetek is jelentkeztek nála: “Ez volt az első napom COVID-dal, szóval borzasztó volt forgatni. Mikor aznap felébredtem, már elég rosszul voltam, ami fura volt, mert szinte sosem vagyok beteg”. A színésznő testi fájdalomra és torokfájásra panaszkodott, és amíg várták a COVID-teszt eredményét, gyógyszert kapott. Amint megjött az eredmény és kiderült, hogy pozitív a tesztje, leállították a forgatást.

Wednesday - Forrás: Netflix

 

12. Talán kissé szokatlan módon a címbéli kitalált iskolát egy valódi művész, Edgar Allan Poe ihlette, ami, tekintettel Poe sötét, kissé morbid világára, nem is rossz választás. A Nevermore Akadémia nevét is az író leghíresebb verséből, A hollóból kölcsönözték.

13. Végül itt egy bakiparádé, amelyből kiderül, hogy Jenna Ortegának komolyan meg kellett küzdenie azzal, hogy ne nevesse el magát. A színésznő egy ponton véletlenül Emma Myershez vág egy zseblámpát, de a rövid összeállítás alapján a forgatás során a legtöbb problémát a repülők okozták – mivel helyszíni hangot is rögzítenek, ilyenkor meg kell várni, hogy elhaladjanak a gépek.